Na hlavný obsah

Poľské bezpečnostné zložky pokračujú vo vyšetrovaní ruskej špionážnej siete

Zatiaľ zadržali deväť členov.

Poľské bezpečnostné zložky pokračujú vo vyšetrovaní ruskej špionážnej siete
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Poľské bezpečnostné zložky pokračujú vo vyšetrovaní ruskej špionážnej siete. Zatiaľ zadržali deväť členov. Agenti monitorovali železničné trate na juhovýchode krajiny. Konkrétne v Podkarpatskom vojvodstve v blízkosti letiska Rzešzów (Řžešov)-JASIONKA (Jasjonka). Sú to miesta, ktoré Poľsko využíva na prepravu zbraní a ďalšej vojenskej, či inej pomoci pre Ukrjajinu.

Okrem vojenskej pomoci z Rzeszówa pravidelne odchádzajú aj delegácie zahraničných politikov do Kyjeva. Kompetentní na mieste objavili ubytovanie a sklad podozrivých.

Téme špionáže sa venoval redaktor RTVS Matúš Oparty:

„Zadržaní zbierali informácie proti Poľsku a pripravovali sabotáže na pokyn Ruského spravodajstva. Bezpečnostné zložky zadržali kamery, elektronický výstroj a GPS vysielače, ktoré mali namontovať na transporty smerujúce na Ukrajinu. Podľa agentúry mali zadržaní kolaboranti podporovať ruskú propagandu a všemožne poškodzovať a destabilizovať ukrajinsko-poľské vzťahy,“ uviedol Mariusz Mamiński, minister vnútra Poľska.

Úrady hovoria o bližšie nešpecifikovaných občanoch východnej Európy. Šesť z nich už obvinili zo špionáže. Ostatní na obvinenia z kolaborácie s organizovanou zločineckou skupinou ešte len čakajú.

Varšava zaznamenala takisto viacero protištátnych aktivít v pohraničných oblastiach. Najrizikovejšie je Podkarpatsko a Podlesie.

„Moskva stále hľadá nové možnosti ako škodiť Poľsku. Dobre to vidíme na hraniciach s Kaliningradskou oblasťou. Čoraz častejšie ruskí agenti agresívne vypočúvajú Poliakov, ktorí v ruskej enkláve pracujú. Takisto zbierajú informácie z telefónov a fotia si kreditné karty. Všetko sú to veľmi citlivé informácie,“ povedal Stanisław Żaryn, novinár, splnomocnenec pre bezpečnosť informačného priestoru.

Pozorovatelia sa zhodujú, že Rusko sa začína správať k Varšave, akoby bola priamym účastníkom vojenského konfliktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet