Na hlavný obsah

Protiinflačná garancia cien potravín nerieši situáciu najzraniteľnejších obyvateľov

Analytik v pomoci s infláciou navrhuje cielené opatrenia.

Protiinflačná garancia cien potravín nerieši situáciu najzraniteľnejších obyvateľov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mal to byť recept na zmiernenie zdražovania, no protiinflačná garancia zatiaľ čelí najmä tvrdej kritike. RTVS zisťovala, či zastropované ceny pomôžu tým najzraniteľnejším, pozreli sme sa, ako vyzerá nákup sociálne slabších. Ľudia sa riadia hlavne akciami a najnižšou cenou.

Pani Alžbeta sa od narodenia sama stará o svojho 13-ročného vnuka. A má čo robiť. Žijú len z minimálneho dôchodku a nízkeho príspevku od rodičov.

Suma sumárum – Protiinflačná garancia potravín jej životnú situáciu nerieši. Len s malou výnimkou jej v košíku skončil výlučne akciový tovar a pred zastropovanými cenami dávala prednosť lacnejšej konkurencii.

Protiinflačnej garancii cien potravín sa v reportáži venovali redaktori RTVS Marie Balážová Melníková a Marek Gudiak:

„Ceny potravín v každom prípade, budú v tomto roku klesať od polovice tohto roka,“ uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Protiinflačná garancia už získala nálepku marketingovej kampane. Kritika prichádza od politikov, odborníkov, ale aj bežných ľudí. Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR tvrdí, že ceny nie sú zastropované a ide len o bežné akciové ceny.

„Samozrejme že si nebudú siahať na neprimerane vysoké zisky, ktoré majú na Slovensku,“ povedal poslanec NR SR Richard Takáč (Smer-SD).

„Takéto stanoviská odmietame a mrzí nás, že takýto politický zápas zakrýva takéto iniciatívy, ktoré naozaj môžu aj z dlhodobého hľadiska pomôcť ľuďom,“ argumentoval predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Garancia nedokáže ovplyvniť infláciu

Podľa analytička Evy Sadovskej, približne 400 zastropovaných cien nedokáže ovplyvniť vysokú infláciu potravín.

„Nepredpokladáme, že toto zastropovanie cien by nejakým výraznejším spôsobom znížilo infláciu. Ak aj príde k určitému spomaleniu, tak to nebude z tohoto dôvodu,“ uviedla Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Ceny potravín sú pre mnohých Slovákov bolestivou témou. Jednak je tu jedna z najvyšších inflácií v únii, na druhej strane nám nákupy v obchodoch ukrajujú z rodinných rozpočtov jednu z najvyšších čiastok v Európe.

„V súčasnej situácii viac než nejaké plošné opatrenia ako zastropovanie cien alebo znižovanie DPH, je potrebné sústrediť sa na cielené opatrenia, ktoré pomôžu tým, ktorí to potrebujú,“ uzavrel Horňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika