Na hlavný obsah

Rodiny s jedným rodičom sú najviac ohrozené chudobou, chýba im pomoc od štátu

Legislatíva totiž nepozná rodiny s jedným rodičom.

Rodiny s jedným rodičom sú najviac ohrozené chudobou, chýba im pomoc od štátu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Rodiny s jedným rodičom sú najviac ohrozené chudobou. Takýchto domácností pribúda a chýba im adresná pomoc. Rodiča, ktorý vychováva dieťa sám, totiž legislatíva nepozná.

Jozef Petrinec vychováva dcéru sám. Priznáva, že začiatky otca samoživiteľa neboli jednoduché. „Alžbetka prišla zo školy a doniesla mi gumičky, a vraví, že učiteľka ti odkazuje že ma nemáš ty česať, ona ma učeše. Nevedel som ju ani učesať,“ priznáva Jozef.

Najťažšie bolo zadeliť si čas tak, aby stíhal prácu aj výchovu Alžbetky. Popritom čelil zdražovaniu, ktoré sa v jeho prípade rovnako ako u väčšiny rodín najviac podpísalo na potravinách.

Problémom jednorodičovských rodín sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„Alžbetka má bezlaktózovú stravu, tak hlavne mliečne potraviny. To je strašne drahé, mlieko stojí dve eurá, jogurt cez dve eurá,“ sťažuje sa Jozef.

Detí, o ktoré sa stará len jeden rodič, je asi 200-tisíc. Takéto rodiny sú väčšinou nízkopríjmové a ohrozuje ich chudoba. V mnohých prípadoch nemajú peniaze na lekára, majú viac zamestnaní, žijú v podnájmoch alebo v ubytovniach.

Ministerstvo chce situáciu preveriť

Mnohým okrem psychologickej pomoci, chýba aj ekonomická, sociálna či právna podpora. Potrebujú naštartovať, doplniť si zručnosti aby si našli lepšiu prácu. Organizácia Jeden rodič má na to tím odborníkov.

„Striedajú sa počas 12 mesiacov. Rodič si prechádza každou jednou životnou oblasťou a odstraňuje problémy na to, aby sa im žilo lepšie a aby si našli príjem,“ priblížila zakladateľka organizácie Eva Marková.

Toto by podľa organizácie mal robiť štát. Systémová pomoc podľa nej chýba. „Štát nedefinuje žiadnu inú rodinu ako tú, ktorá vzniká na základe manželstva. Štát sa tvári, akoby iné formy rodičovstva neexistovali,“ vysvetlil psychológ Miroslav Popper.

Podľa povereného ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) dostanú adresnú pomoc až po tom, ako zistia, koľko takýchto rodín tu je. „Určite by sme tým, ktorí to potrebujú, vedeli dať aj väčšiu finančnú pomoc, lebo by sme vedeli odlíšiť domácnosti, ktoré takúto pomoc nepotrebujú,“ povedal.

Takéto mapovanie podľa ministra potrvá minimálne rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika