Na hlavný obsah

Šírenie poplašnej správy o jadrovom útoku sa v Česku dostalo pred súd

Česká polícia vyšetruje desiatky podobných prípadov.

Šírenie poplašnej správy o jadrovom útoku sa v Česku dostalo pred súd
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ladislav Vrábel, organizátor masových demonštrácií proti českej vláde, stojí pred súdom. Je obžalovaný zo šírenia poplašnej správy o jadrovom útoku. Česká polícia po ruskej invázii zaznamenala väčší počet verbálnych útokov a poplašných správ. Vyšetruje desiatky prípadov schvaľovania ruskej agresie, ktoré je v Česku trestné.

Memento dnešnej doby. Video na sociálnej sieti informuje, že Česko napadne Rusko jadrovými hlavicami. Opiera sa o slobodu slova. Prokurátor to vyhodnocuje ako poplašnú správu. Prípad sa končí pred súdom.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Katarína Vítková:

“Stojím si stopercentne za každým slovom ktoré som povedal,“ uviedol obžalovaný Vrábel.

Vrábela prišlo na súd podporiť množstvo priaznivcov z iniciatívy ČR na 1.mieste. Väčšina z nich sa však do súdnej siene nedostala.

Odborníci na trestné právo majú však na Vrábelovu výzvu: „ Seďte na gauči a užite si posledných pár mesiacov života“ iný názor.

“Domnievam sa, že to naplňuje skutkovú podstatu trestného činu šírenie poplašnej správy. Táto správa je celkom evidentne nepravdivá už len proto, že ČR nemá žiadne jadrové zbrane. Je šírená po sociálnych sieťach, tzn. masovo, nie je to povedané doma alebo v krčme, teda všetky znaky trestného činu splnené jednoznačne sú,“ povedal Petr Toman, špecialista na trestné právo, Advokátska komora ČR.

Odborníci na politický extrémizmus upozorňujú na súvislosť medzi podobnými správami a radikalizáciou obyvateľstva. Česká polícia vyšetruje desiatky podobných prípadov.

“Úkony trestného konania sme zahájili celkom v 88 prípadoch, jedná se o činy spadajúce do kategórie šírenia nenávisti podporovania ruskej vojenskej agresie a schvalovania genocídy. V 55 prípadoch to došlo do fázy oznámenia obvinenia konkrétnym osobám,“ dodal Ondrej Moravčík, hovorca Policajného prezídia ČR.

Podľa trestného zákoníka mužovi za šírenie poplašnej správy hrozí až dvojročný trest odňatia slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet