Na hlavný obsah

Školy naďalej zaťažuje byrokracia súvisiaca s pandémiou

Úrady tak kontrolujú oprávnenie poberania pandemického ošetrovného.

Školy naďalej zaťažuje byrokracia súvisiaca s pandémiou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hoci do karantény už mesiace nemieria celé triedy žiakov, školy napriek tomu musia dochádzku detí povinne nahlasovať úradom. Byrokracia ich zaťažuje. Úrady tvrdia, že tak kontrolujú oprávnenie poberania pandemického ošetrovného zo strany rodičov.

Školský semafor, podľa ktorého už do karantény nejde celá trieda, ale len konkrétny žiak, platí už od vlaňajšej jari. Dochádzka mladších žiakov je však stále pod drobnohľadom.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Vždy ku koncu mesiaca musíme posielať výkaz do sociálnej poisťovne, kde sa vlastne eviduje dochádzka žiakov. Je to dosť zaťažujúce. Nevidím tiež dôvod, že prečo teda poisťovňa si toto vyžaduje, keď rodič môže ospravedlniť vlastne aj mesiac s nejakými prestávkami,“ skonštatovala výchovná poradkyňa Hana Hrnčárová.

„Považujeme to za jedno z byrokratických opatrení, ktoré školám škodia a ktoré zdržujú od práce,“ podotkol predseda Okresnej rady základných organizácií Miroslav Kováč.

Výkazy zrušiť neplánujú

Hoci výkazy školy administratívne zaťažujú, štát túto povinnosť zrušiť nateraz neplánuje. Spolu so sociálnou poisťovňou argumentuje tým, že niektoré údaje nemá odkiaľ získať. „Spätnou kontrolou sme zistili prípady, kedy rodičia žiadali o ošetrovné aj v prípadoch, kedy škola nebola uzatvorená,“ skonštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Keď bol mimoriadny stav pre covid, vtedy to bolo, ale teraz je už tá situácia taká, že nie je to potrebné,“ myslí si Kováč.

„Je dôležité si uvedomiť, že ešte stále je vyhlásená mimoriadna situácia z dôvodu ohrozenia verejného zdravia II. stupňa v dôsledku pandémie infekčného ochorenia COVID-19,“ povedala Veronika Proner z odboru komunikácie ministerstva školstva.

Mimoriadna situácia trvá už tri roky. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že o prípadnom zrušení prebiehajú diskusie, zároveň však dodalo, že svetová pandémia vyhlásená Svetovou zdravotníckou organizáciou, naďalej trvá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko