Na hlavný obsah

VIDEO: Do Veľkej Mače prišli ťažké mechanizmy, začali búrať Kuciakov dom

Namiesto neho vybudujú pamätník.

VIDEO: Do Veľkej Mače prišli ťažké mechanizmy, začali búrať Kuciakov dom
Začína sa s búraním domu vo Veľkej Mači, v ktorom došlo k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Foto: RTVS/Radoslav Šebo

Rodinný dom vo Veľkej Mači, v ktorom pred piatimi rokmi zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, začali v utorok (21. 3.) búrať.

Trnavský samosprávny kraj na mieste vybuduje Pamätník slobody slova. Bude to pietne miesto, ktoré bude pripomínať odhodlanie dvoch mladých ľudí a zároveň bude niesť odkaz aj pre budúce generácie.

Búranie domu vo Veľkej Mači monitoruje redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Kraj plánuje s jeho výstavbou začať na budúci rok. Náklady sú predbežne vyčíslené na takmer 390-tisíc eur.

Architekt a spoluautor návrhu pamätníka Benjamín Brádňanský hovorí, že ide o priamočiary akt, ktorý sa dá čítať mnohými spôsobmi. Nerád o návrhu hovorí, keďže si myslí, že má jasný odkaz.

„Človek sa na to pozrie a vidí vychýlenú rovinu, vidí to uzemnenie a vidí ten ťažký priestor, do ktorého vstupuje a potom vidí to nebo, do ktorého vstupuje a tých interpretácii môže byť veľmi veľa,“ uviedol.

„Náš projekt sa volá záhrada. Reaguje na to, že priestor okolo sa nachádzajú záhrady. Ale ide o iné záhrady, záhrady produkčné pre ľudí, tam žijú ten svoj život, ten charakter tých záhrad vidíte. Tá naša záhrada tým fyzickým aktom toho nachýlenia dostáva iné interpretačné úrovne a vrstvy,“ vysvetlil architekt a spoluautor Vír Halada.

„Toto naklopenie terénu je zo všetkých strán obkolesené zeleňou, to znamená živým plotom, ktorý by mal byť dostatočne hustý a dostatočne nepriehľadný na to, aby vytvoril intimitu tej záhrady,“ uzavrel Brádňanský.

Pozrite si aj reportáž RTVS k búraniu Kuciakovho domu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko