Na hlavný obsah

Obedy zadarmo nebudú pre všetky deti, minister Krajniak sľubuje nápravu

Žiaci na osemročných gymnáziách ich musia platiť v plnej výške.

Obedy zadarmo nebudú pre všetky deti, minister Krajniak sľubuje nápravu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obedy zadarmo nebudú mať všetky deti. Dotácia sa netýka mladších žiakov na osemročných gymnáziách. Rodičia aj niektorí riaditelia hovoria o diskriminácii. Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) sľubuje nápravu.

Kým žiaci základných škôl budú môcť obedovať zadarmo, ich rovesníci na osemročných gymnáziách si obedy zaplatia v plnej výške. Napríklad obed na Gymnáziu Bilíkova v Bratislave stojí rodičov mesačne asi 56 eur. S dotáciou od štátu by to bolo osem eur. Príspevok pokrýva cenu jedla.

„Keď si to len matematicky zoberieme, z hľadiska rodinného rozpočtu, tak úspora je tam výrazná. Predstavte si, že máte dve deti na osemročnom gymnáziu. Hneď tam máte výrazný príspevok do rodinného rozpočtu,“ priblížil riaditeľ gymnázia Daniel Kasala.

Obedom zadarmo sa v Správach RTVS o 19.00 h venovali redaktori Ivan Tománek a Emília Tóth Lengyelová:

Nárok na lacnejší obed majú starší škôlkari, žiaci základných škôl, aj deti v núdzi. Ministerstvo práce odhaduje, že to pomôže takmer 500-tisíc deťom.

„Nerozumiem, prečo deti v normálnej základnej škole potrebujú obedy a deti v osemročných gymnáziách nepotrebujú. Toto nech sa napraví, ale to je nezmysel, ktorý sa deje, bohužiaľ, v rámci tejto situácie, v ktorej sme,“ myslí si exminister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Podľa zákona nerozhoduje vek dieťaťa, ale druh školy, ktorú navštevuje. Krajniak hovorí, že bude presadzovať zmenu zákona, aby malo prístup k teplému jedlu viac detí.

„Určite takúto zmenu podporím a skúsime nájsť s poslancami parlamentu existujúci zákon, ktorý je v parlamente, ku ktorému by sa takáto novela dala pričleniť. Prinajhoršom sa to bude dať urobiť tak, že sa na najbližšiu schôdzu podá zákon,“ uviedol Krajniak.

Dotácia na obedy sa do škôl vráti v máji. Deti nebudú automaticky obedovať lacnejšie. Rodičia o to musia školu požiadať. V opačnom prípade budú za obedy naďalej platiť plnú sumu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika