Na hlavný obsah

Pri nákupe čokoládových figúrok spozornite. Špekulanti využívajú obdobie sviatkov, do výrobkov dávajú lacnejšie náhrady

Zloženie čokolády určuje zákon.

Pri nákupe čokoládových figúrok spozornite. Špekulanti využívajú obdobie sviatkov, do výrobkov dávajú lacnejšie náhrady
Ilustračná snímka - čokoládové výrobky. Foto: RTVS

Kontrolóri odhalia každoročne viaceré porušenia zákona v zložení sezónnych čokoládových figúrok. Podľa odborníkov by všímavejší mali byť aj spotrebitelia. Sledovať by mali napríklad obsah kakaového masla. Výrobcovia ho často nahrádzajú lacnejšími prísadami.

Kakaové maslo je najdrahšou zložkou čokolády. Práve pre cenu ho podľa odborníkov výrobcovia často nahrádzajú.

„Napríklad bambuckým maslom, kokosovým tukom, palmovým tukom, a podobne. Sú to lacnejšie zložky, ľahko spracovateľné, avšak po nutričnej stránke, samozrejme, nie sú také zaujímavé ako kakaové maslo,“ priblížila Lenka Bartošová, pracovníčka Výskumného ústavu potravinárskeho.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Obsah čokoládového výrobku u nás však určuje zákon. „Pri horkej čokoláde je obsah kakaovej sušiny minimálne 35 percent, pri mliečnej čokoláde to musí byť viac ako 25 percent,“ vysvetlila Bartošová.

Výrobok, ktorý kritériá nespĺňa, sa nesmie volať čokoládová figúrka. Legislatívu vo veľkonočnom období kontroluje aj Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. „Či to, čo je deklarované v zložení na etikete, je v zložení aj naozaj. Na to robíme laboratórne analýzy,“ spresnil riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

Pomôcť vám môže zloženie

Výrobcovia si však podľa potravinovej správy dávajú čoraz väčší pozor. Figúrky, ktoré nespĺňajú zloženie dané zákonom, nazvú inak. „Ako poleva s kakaovou-mliečnou príchuťou alebo kakaová/mliečna pochúťka, kakaová figúrka, či figúrka z kakaovej hmoty, alebo figúrka z kakaovej polevy,“ uviedol hovorca agrorezortu Andrej Wallner.

Aj čokoládová figúrka však môže obsahovať napríklad cukor, sušené mlieko či rastlinný tuk. „Legislatíva povoľuje pridávanie iba šiestich druhov tukov získaných z rastlín a ich prídavok nesmie byť väčší ako päť percent z hotového výrobku,“ dodal Wallner.

Kupujúcemu môže pomôcť aj to, že zloženie je na obale uvedené v zostupnom poradí. Ak je teda kakao na posledných priečkach, bude ho tam pravdepodobne veľmi málo. Okrem zloženia sa spotrebiteľ môže riadiť aj ďalšími znakmi.

„Cukrovinky, ktoré majú nízky podiel kakaa, sú zvyčajne menej farebné a majú aj slabšiu arómu a nemajú takú výraznú chuť,“ dodala výskumníčka Bartošová. Minulý rok nevyhovelo z 288 odobratých vzoriek 15 výrobkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko