Na hlavný obsah

Rusko rozmiestni jadrové zbrane na západných hraniciach Bieloruska, tvrdí ruský veľvyslanec

Rozšíri to obranné schopnosti, dodal.

Rusko rozmiestni jadrové zbrane na západných hraniciach Bieloruska, tvrdí ruský veľvyslanec
Na ilustračnej snímke bojové jednotky počas rusko-bieloruského vojenského cvičenia. Foto: TASR

Ruské taktické jadrové zbrane budú v Bielorusku umiestnené v blízkosti hraníc so západnými susedmi, členmi Severoatlantickej aliancie. V nedeľu to uviedol ruský veľvyslanec v Minsku Boris Gryzlov. Informovala o tom agentúra AP.

„Rozšíri to naše obranné schopnosti a udeje sa to bez ohľadu na všetok hluk v Európe a Spojených štátoch,“ povedal Gryzlov v rozhovore pre bieloruskú štátnu televíziu. Presnú lokalitu umiestnenia taktických jadrových zbraní na bieloruskom území však bližšie nešpecifikoval.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno oznámil plány na rozmiestnenie ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Západ tento krok skritizoval.

Šéf Kremľa uviedol, že Rusko do 1. júla dostavia zariadenie na uskladnenie taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Dodal, že Moskva kontrolu nad týmito zbraňami Minsku neodovzdá.

Taktické jadrové zbrane sú určené na útoky proti nepriateľským jednotkám a ničenie zbraní na bojisku. V porovnaní so strategickými jadrovými zbraňami, ktoré sú schopné ničiť celé mestá, majú relatívne krátky dosah a nízku účinnosť, vysvetľuje AP.

Bieloruský líder Alexandr Lukašenko v piatok (31. 3.) vyhlásil, že jeho krajina je pripravená aj na umiestnenie ruských strategických jadrových zbraní na svojom území.

Bielorusko zdieľa s členskými štátmi NATO – Lotyšskom, Litvou a Poľskom – 1 250-kilometrovú hranicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet