Na hlavný obsah

Som nevinný, reaguje P. Kažimír na trestný rozkaz. Prezidentka aj premiér ho vyzvali na odstúpenie

Špeciálna prokuratúra podala proti rozhodnutiu odpor.

Som nevinný, reaguje P. Kažimír na trestný rozkaz. Prezidentka aj premiér ho vyzvali na odstúpenie
Na snímke guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Foto: TASR

Guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra uznal sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Milan Cisarik za vinného z podplácania. Začiatkom mesiaca vydal trestný rozkaz, ktorý mu ukladá finančný trest vo výške 100-tisíc eur. Informáciu ako prvý priniesol denník SME, ktorému to potvrdil ŠTS.

„Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky,“ povedala pre denník hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Trestný rozkaz ešte nie je právoplatný.

Špeciálna prokuratúra pre portál potvrdila, že proti rozhodnutiu podala odpor. Pre Kažimíra chce totiž vyšší trest. Guvernér NBS od začiatku tvrdí, že je nevinný, a preto sa tiež očakáva, že rozhodnutie bude odporovať. V takom prípade sa celá kauza pravdepodobne dostane na súd.

Bývalý minister financií Peter Kažimír je podozrivý z toho, že podplácal bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, ktorému mal dať úplatok 50-tisíc eur. Vypovedal o tom práve Imrecze.

Kažimír trvá na nevine

Guvernér NBS Peter Kažimír trvá na svojej nevine a nepochybuje o tom, že sa pred sudcom na hlavnom pojednávaní obháji.

„Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu. Nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe,“ uviedol vo vyhlásení.

Obvineniu guvernéra NBS sa venoval aj redaktor RTVS Peter Žatko:

Heger: Kažimír by sa mal vzdať funkcie

Dočasne poverený premiér a predseda strany Demokrati Eduard Heger v reakcii vyzval Kažimíra, aby sa vzdal funkcie guvernéra NBS. „Dnes ho žiadam, aby týmito dverami vyšiel a už nikdy sa do tejto inštitúcie nevrátil,“ povedal Heger pred budovou NBS.

Podľa neho je neakceptovateľné, aby v právnom štáte zastával takúto funkciu človek, ktorého súd uznal za vinného z podplácania. Doplnil, že strana Smer-SD, v ktorej Kažimír voľakedy pôsobil, a strana Hlas-SD, ktorej predsedom je bývalý podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini sú symbolom korupcie.

Prezidentka Zuzana Čaputová si tiež myslí, že Kažimír by mal zvážiť odstúpenie z funkcie. „Po rozhodnutí súdu, ktoré je síce neprávoplatné, ale je to rozhodnutie o jeho vine v danom skutku, si myslím, že by mal zvážiť svoje odstúpenie,“ uviedla prezidentka.

Podčiarkla, že jeho zotrvávanie na pozícii môže mať vplyv aj na dôveryhodnosť inštitúcie dovnútra krajiny aj navonok. Hlava štátu považuje za normálne, že sa v trestných veciach rozhoduje dvojstupňovo. Podčiarkla, že oficiálny dôvod na jeho odvolanie z funkcie je právoplatné rozhodnutie súdu.

Na odstúpenie vyzvali Kažimíra aj SaS, mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko (PS) a KDH, ako aj nezaradený poslanec Juraj Šeliga.

„Peter Kažimír nie je hodný funkcie guvernéra NBS. Hovoríme to opakovane a dlhodobo. Ďalšie pôsobenie Kažimíra na čele tejto inštitúcie znamená len poškodzovanie dobrého mena našej krajiny. Vyzývame Petra Kažimíra, aby okamžite odstúpil,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

“Každá ďalšia minúta, ktorú bude pán Kažimír v takto dôležitej funkcii, vrhá zlé svetlo na Slovensko a oslabuje dôveryhodnosť našich inštitúcií doma aj v zahraničí. Proti rozsudku má samozrejme právo sa odvolať, no je nevyhnutné, aby odstúpil čo najskôr,” uviedol predseda PS Michal Šimečka.

Guvernér NBS sa na politické vyhlásenia rozhodol nereagovať. „Verím v prezumpciu neviny, pretože som sa nedopustil žiadnej trestnej činnosti. Všetky pracovné úlohy vykonávam zodpovedne a čestne,“ dodal.

Smer-SD stojí za Kažimírom

Naopak, šéf Smeru-SD Robert Fico na sociálnej sieti napísal, že opozičná strana stojí za Kažimírom, pretože je typickou obeťou zneužívania trestného práva na politické účely.

„Vecne je celá jeho obžaloba vykonštruovaná a postavená na výmysloch udavača Imreczeho. Smer-SD vyjadruje presvedčenie, že guvernér NBS nepodľahne mediálnemu a politickému lynču a bezdôvodne nerezignuje,“ napísal Fico.

Fico tiež kritizuje, že o obžalobe guvernéra sa rozhodlo bez nariadenia pojednávania. Je to podľa neho dôvod „tĺcť“ do Smeru-SD, hoci Kažimír „sa politicky aj ľudsky so Smerom rozišiel už v roku 2018“.

Fico zároveň dodal, že obžaloba guvernéra NBS je neudržateľná. „A na hlavnom pojednávaní, ktoré bude musieť byť po podaní opravného prostriedku nariadené o niekoľko mesiacov, opäť vyhorí ako fakľa,“ myslí si.

Politickým reakciám na obvinenie sa venovala aj redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko