Na hlavný obsah

Vo Fínsku otvorili najmodernejší jadrový reaktor v Európe. Niekoľkokrát sa jeho výstavba oneskorila

Jeden blok dokáže pokryť 14 percent potrieb krajiny.

Vo Fínsku otvorili najmodernejší jadrový reaktor v Európe. Niekoľkokrát sa jeho výstavba oneskorila
Na snímke je jadrová elektráreň vo Fínsku. Foto: RTVS

Vo Fínsku otvorili najväčší a najmodernejší jadrový reaktor v Európe. Výstavba nového bloku elektrárne sa pre najnovšie technológie oneskorila o 14 rokov. Jediný blok dokáže pokryť až 14 percent energetických potrieb krajiny.

Spustenie nového bloku elektrárne je pre Fínsko dôležité najmä preto, že im ruský dodávateľ RAO Nordic zablokoval dodávky elektrickej energie. Rozhodnutie spoločnosti prišlo po oznámení fínskeho vstupu do NATO. Nový atómový blok deficit dodávok plne nahradí.

„Spustenie tohto reaktora je veľmi dôležité pre všetkých Fínov, ale aj pre bezpečnosť dodávok, pre klímu, a hlavne je to dôležité aj pre cenu elektriny,“ uviedol riaditeľ firmy TVO, ktorá elektráreň prevádzkuje Jarno Tanhua.

Najväčšej európskej jadrovej elektrárni sa v reportáži venoval redaktor RTVS Boris Novotnák:

Nový, tretí blok fínskej elektrárne, má moderný vysokotlakový vodný reaktor. Ide len o druhé zariadenie svojho druhu na svete. Naopak, v Nemecku vnímajú akékoľvek vylepšenia jadrových reaktorov skepticky. Len počas tohto víkendu odstavili v krajine aj posledný reaktor.

„Bohužiaľ, oni ten politický tlak zelených nedokázali racionálne usmerniť. To sa vtedy povedalo o dvadsať rokov odstavíme jadrové elektrárne. Ja predpokladám že to bola taká vypočítavosť že potom sa na to akosi zabudne, ale potom prišla Fukušima,“ vysvetlil expert na energetiku Andrej Hanzel.

Kritika nemeckého riešenia

Kritici poukazujú na to, že nemecká vláda nahradila jadrové elektrárne plynovými a uhoľnými elektrárňami, ktoré produkujú oveľa viac emisií. Expert vidí budúcnosť vo výstavbe takzvaných modulárnych reaktorov. Tie sú už v procese certifikácie.

„Môžu byť výrazne menšej veľkosti 1200 – 1600 MW bloky ktoré sa stavajú dnes. Tie môžu byť kľudne aj 400MW alebo Kľudne aj 50MW. Hlavne keby sa malé modulárne reaktory začali používať len na dodávku tepla. To by bol obrovský pokrok,“ uviedol Hanzel.

Najväčšími prevádzkovateľmi jadrových elektrární v Európe sú Francúzi s 18-timi a Briti s 9-timi zariadeniami. Obe krajiny majú v pláne postaviť aj ďalšie jadrové elektrárne s použitím fínskej technológie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet