Na hlavný obsah

Eurokomisia chce podporiť výrobu munície sumou 500 miliónov eur

Zvýšením výroby chce pomôcť doplniť zásoby a podporiť Ukrajinu.

Eurokomisia chce podporiť výrobu munície sumou 500 miliónov eur
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Európska komisia plánuje podporiť výrobu munície v členských štátoch Európskej únie sumou 500 miliónov eur zo spoločných fondov. Dôvodom je vojna na Ukrajine. Takýto plán v stredu (3. 5.) predstavil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton.

Investície by mali slúžiť predovšetkým na splnenie sľubu, ktorým sa európsky blok zaviazal dodať Kyjevu do jari budúceho roka milión kusov delostreleckej munície. V rámci tohto záväzku EÚ v marci vyčlenila miliardu eur na kompenzáciu krajín, ktoré pošlú Ukrajine muníciu z vlastných zásob.

Druhá miliarda sa má vyčleniť na spoločné nákupy munície, na ktorých detailoch sa však krajiny zatiaľ nedohodli a ich zástupcovia sa o to v stredu opäť pokúšajú. Bretonský plán je tretím pilierom, ktorý má urýchliť nedostatočnú výrobu munície v Európe.

„Pokiaľ ide o obranu, náš priemysel musí teraz prejsť do režimu vojnového hospodárstva,“ povedal Breton. V posledných týždňoch rokoval o zvýšení obrannej výroby vo viacerých členských štátoch.

Navrhované investície budú podľa neho stačiť na to, aby sa v Európe ročne vyrobilo milión rakiet, delostreleckých granátov a ďalšej munície. Aby nariadenie nadobudlo účinnosť, musia ho najprv schváliť členské štáty a Európsky parlament.

Zvýšenie výroby má pomôcť doplniť klesajúce zásoby, ale najmä ďalej podporiť Ukrajinu, ktorá plánuje znovu získať územia okupované Ruskom. Podstatná časť navrhovaného balíka je podľa Bretona určená na podporu výroby munície v zbrojárskych závodoch, od ktorých ju budú krajiny nakupovať v rámci uvedených spoločných nákupov.

O nich rokujú veľvyslanci EÚ. Zatiaľ čo väčšina krajín presadzuje, aby sa munícia získavala od výrobcov z celého sveta, čím by sa urýchlili dodávky do Kyjeva, Francúzsko chce túto možnosť obmedziť na európske spoločnosti. Viaceré krajiny žiadajú zvýšenie tempa dodávok. Ukrajina doteraz dostávala desiatky tisíc kusov zo sľúbeného milióna kusov ročne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet