Na hlavný obsah

Hmotná zodpovednosť politikov prešla do druhého čítania. Opozičné strany za tým vidia politický obchod

Názor zmenilo hnutie Sme rodina a zákon podporilo.

Hmotná zodpovednosť politikov prešla do druhého čítania. Opozičné strany za tým vidia politický obchod
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Sľub, s ktorým išlo hnutie OĽANO do volieb, sa po viac ako troch rokoch, posunul bližšie k realite. Reč je o hmotnej zodpovednosti politikov, ktorú Igor Matovič sľuboval zaviesť medzi prvými. Viaceré opozičné strany tvrdia, že je za tým politický obchod.

„Musím povedať, že som veľmi milo prekvapený,“ uviedol predkladateľ návrhu Jozef Pročko (OĽANO).

Reagoval na to, keď sa mu podarilo zákon pretlačiť do druhého čítania. V minulosti totiž poslanci tento zákon odsúvali a dokonca ho odmietli a tak muselo hnutie OĽANO čakať pol roka.

Názor teraz zmenilo hnutie Sme rodina a zákon podporilo. „Podporovali sme to aj predtým, ale bola tam zlá textácia a tým, že ten návrh bol upravený do normálnej podoby. Budeme ešte rokovať s navrhovateľmi o tom, aby mal ten zákon hlavu a pätu, aby bol efektívny,“ uviedol podpredseda hnutia Sme rodina Peter Pčolinský.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Opozícia považuje zákon za nebezpečný. Tvrdí, že môže ľudí odradiť od práce v štátnej správe.

„Boli sme proti tomu a budeme proti. Je to zákon, ktorý spôsobí v praxi, pani redaktorka to, že predstavitelia štátu budú odmietať podpisovať čokoľvek,“ myslí si Robert Fico (Smer-SD).

„Mohli to spraviť už na začiatku, pretože s tým išli aj do volieb. Mnohí s tým získali tie percentá, ktoré získali. Je to z ich strany len farizejstvo a čistý volebný marketing,“ skonštatoval predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Považujem za pomerne veľkú nehoráznosť, že zákon o hmotnej zodpovednosti politikov predkladá hnutie, ktorého predseda previedol celý svoj majetok na manželku,“ upozornil poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Schválenie prekvapilo aj politológa

Schválenie zákona prekvapilo aj politológa. Tvrdí, že takéto návrhy majú väčšinou šancu prejsť na začiatku volebného obdobia a nie na konci. Tiež za tým vidí snahu o získanie preferencií pred voľbami.

„Prípadne, a toto je už je otázka špekulácii, svoje hlasovanie vymenili za podporu zo stranu OĽANO pre ich návrh,“ hovorí politológ Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

Medzi poslancami sa hovorí, o podpore stavebnej legislatívy. „Vôbec sme neobchodovali. Myslím si, že Sme rodina si uvedomilo, že idú voľby a nebolo by teraz pekné, aby mali na čele napísané, že toto bola strana, ktorá bojovala proti zavedeniu hmotnej zodpovednosti,“ vyhlásil líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Podobná situácia s odkladaním hlasovania bola v parlamente za vlády Ivety Radičovej, keď poslanci odsúvali hlasovanie o zrušení trestnoprávnej imunity poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko