Na hlavný obsah

Kuciakovci žiadajú miliónovú náhradu škody. V kauzách Kočnera a Zsuzsovej sa začali záverečné reči

Zsuzsová a Kočner vinu odmietajú.

Kuciakovci žiadajú miliónovú náhradu škody. V kauzách Kočnera a Zsuzsovej sa začali záverečné reči
Na snímke sú obžalovaní vo veci vraždy Jána Kuciaka a objednávky vrážd prokurátorov (zľava) Marián Kočner a Alena Zsuzsová. Foto: RTVS

Pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov pokračuje záverečnou rečou Petra Kubinu, právneho zástupcu poškodených Kuciakovcov.

Ten povedal, že závažné trestné činy sa obvykle páchajú za mimoriadnych okolností a takým spôsobom, aby ich odhalenie a preukázanie bolo čo najťažšie. Kuciak podľa Kubinu svojou novinárskou prácou významne ohrozoval beztrestnosť Kočnera a jeho luxusný životný štýl, ktorý financoval v prevažnej miere z trestnej činnosti.

Záverečným rečiam v kauze Kuciak sa venovali aj v Správach RTVS:

V záverečnej reči Kubina uviedol, že Kuciakovci žiadajú náhradu škody milión eur. Obžalovaní od začiatku svoju vinu odmietajú.

Kočnerov obhajca hovorí o nepriamych dôkazoch

Voči obžalovanému Marianovi K. smerujú len nepriame dôkazy. Obhajca obžalovaného Marek Para to uviedol pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v rámci prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a kauzy prípravy vrážd prokurátorov.

„Predpoklad obžaloby, vzťahujúci sa na motív, ako aj na skutočnosť, že objednávateľom všetkých skutkov je jedna a tá istá osoba, je založený na nepriamom dôkaze,“ zdôraznil Para s tým, že ide o výpoveď Zoltána Andruskóa. V záverečnej reči opakovane spochybnil jeho vierohodnosť.

Tvrdil, že dokazovanie vylúčilo Kočnerov motív objednať si vraždy prokurátorov. Dodal, že v prípade súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica nebola preukázaná ani len existencia objednávky alebo prípravy vraždy.

Podľa nepreukázalo ani to, že by Zsuzsová komunikovala s Kočnerom v šifrách. „Správy v aplikácii Threema nemôžu byť hodnotené izolovane, ale treba ich hodnotiť aj z pohľadu iných zabezpečených dôkazov,“ podotkol v záverečnej reči, ktorá sa skladala zo 103 bodov.

„Úlohou obhajoby nie je preukázať, kto je páchateľom skutku,“ zdôraznil. Obhajoba má podľa neho poukazovať na všetky racionálne pochybnosti, ktoré musia súdy hodnotiť v prospech obžalovaných.

Obhajca Zsuzsovej spochybnil svedkov

Obhajca obžalovanej Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry vo svojej záverečnej reči spochybňoval dôveryhodnosť svedeckých výpovedí Zoltána Andruskóa

„Nemožno ho nazvať inak ako ultimátnym svedkom, ktorý preukazuje všetko a voči všetkým,“ zdôraznil obhajca v piatok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v rámci prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a kauzy prípravy vrážd prokurátorov.

Tvrdil, že Andruskó viackrát modifikoval svoje výpovede. „Mohol klamať a selektovať svoje výpovede tak, ako mu to vyhovuje, a to zásadným spôsobom, k čomu aj došlo,“ podotkol Neszméry. Práve od svedectiev Andruskóa sa podľa obhajcu odvodzujú všetky ďalšie dôkazy. Dodal, že cieľom prokurátorov je za každú cenu odsúdiť obžalovaných.

Textová komunikácia medzi obžalovanými Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou podľa Neszméryho preukazuje ich nevinu.

Na snímke zľava Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, Jozef Kuciak a Jana Kuciaková, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka.
Na snímke zľava Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, Jozef Kuciak a Jana Kuciaková, rodičia zavraždeného Jána Kuciaka.Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Nijakým spôsobom z nej nevyplýva skutočnosť, ktorá by ich mohla spojiť s vraždou Jána Kuciaka alebo s objednávkou vrážd prokurátorov,“ povedal.

Komunikácia zároveň podľa jeho slov nie je kompletná a malo byť do nej zasahované. Tvrdil, že jeho klientka nemala žiadny motív, ktorý by ju viedol k objednávke vrážd. „Nemala na to dôvod,“ zdôraznil. Súdu navrhol, aby Alenu Zs. oslobodil v plnom rozsahu spod obžaloby.

Na nevine svojich klientov trvajú aj obhajcovia Dušana Kracinu a Darka Dragiča, ktorí čelia obžalobe v kauze prípravy vrážd prokurátorov. „Prokurátori neuniesli dôkazné bremeno, neprišlo k verifikácii výpovedí Zoltána A. a Iľju Weissa inými dôkazmi,“ povedal obhajca Kracinu Rastislav Urbáni.

Aj zastupujúca obhajkyňa Darka Dragiča Júlia Vestenická spochybnila dôveryhodnosť svedka Iľju Weissa. „Jeho tvrdenia nikto a v žiadnom smere nepreveroval,“ podotkla. Považuje ho za klamára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko