Na hlavný obsah

Nemecko chce podľa migračnej situácie zavádzať pohraničné kontroly

V pohraničí chce zintenzívniť aj skryté náhodné kontroly a pátrania.

Nemecko chce podľa migračnej situácie zavádzať pohraničné kontroly
Kontajnery v rôznych farbách postavené ako provizórny domov pre utečencov v Berlíne. Foto: ČTK / AP / Markus Schreiber

Nemecko chce podľa migračnej situácie zavádzať pohraničné kontroly po vzore tých s Rakúskom aj na svojich ďalších hraniciach, rovnako chce v pohraničí zintenzívniť takzvané skryté náhodné kontroly a pátrania. V stredu (10. 5.) to po rokovaní s premiérmi nemeckých spolkových krajín vyhlásil kancelár Olaf Scholz.

Bavorsko, Sasko a Sasko-Anhaltsko v doplňujúcom vyhlásení k záverečnému dokumentu z dnešného rokovania privítali možnosť pohraničných kontrol na všetkých nemeckých hraniciach v závislosti od migračnej situácie.

„Dobre strážiť naše vnútorné hranice je pre nás dôležité. Možnosť stráženia našich hraníc s Rakúskom sme predĺžili. A vzhľadom na aktuálnu situáciu budeme robiť podobné kroky aj v prípade ďalších susedných štátov, prípadne zintenzívnime skryté kontroly, ktoré na nemeckých hraniciach beztak organizujeme, „povedal Scholz.

Hranice s Českom a Poľskom

Krajinskí ministri vnútra Braniborska a Saska požadujú od spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej dočasné obnovenie kontrol na hraniciach s Českom a Poľskom. Ostrahu hraníc s týmito štátmi záverečný dokument priamo nezmieňuje, obnovenie kontrol po vzore z nemecko-rakúskej hranice ale umožňuje.

„V závislosti od situácie bude spolková vláda po konzultácii s dotknutými krajinami Spolkovej republiky Nemecko zavádzať existujúcu koncepciu hraníc s Rakúskom tiež na ďalších nemeckých hraniciach,“ uvádza záverečný dokument. Nemecko na hraniciach s Rakúskom v roku 2015 dočasne obnovilo stacionárne kontroly, ktoré odvtedy pravidelne predlžuje. Tieto kontroly nie sú plošné, ale náhodné, najčastejšie sú na kľúčových ťahoch.

Podľa aktuálnej štatistiky spolkovej polície prišlo v prvom štvrťroku do Nemecka najmenej 19.627 migrantov bez potrebných dokladov. V medziročnom porovnaní je to zhruba o tretinu viac. V prvom štvrťroku minulého roka zachytila nemecká polícia 12.958 migrantov bez dokladov.

Niektorí migranti prichádzajú do Nemecka cez Poľsko a Česko, aby sa vyhli kontrolám na nemecko-rakúskej hranici. Po vzore na nemecko-rakúskych hraniciach by niektoré krajiny chceli obnoviť ostrahu aj na pomedzí s Českom, Poľskom a Švajčiarskom, čo záverečný dokument po rokovaní Scholze s regiónmi umožňuje.

O kontroly v prípade Česka a Poľska požiadali Faeserovú jej zemskí kolegovia z Braniborska a Saska, naopak Bavorsko o stráženie pomedzí s Českom neusiluje.

Bavorský premiér Markus Söder na utorkovom (9. 5.) rokovaní v Řezne s českým ministerským predsedom Petrom Fialou povedal, že Bavorsko strážiť pohraničie s Českom nepožaduje. Zdôvodnil to aj tým, že Česko stráži svoje vlastné hranice dostatočne kvalitne.

Dohodu vítajú

Stredajšiu dohodu Scholza s regiónmi o možnom obnovovaní kontrol na hraniciach a tiež o rozšírení skrytého pátrania ale Bavorsko spoločne so Saskom a Saskom-Anhaltskom privítalo.

Vo vyhlásení k záverečnému dokumentu trojica týchto spolkových krajín žiada ešte ďalšie kroky. Okrem iného ide aj o rozšírenie zoznamu takzvaných bezpečných štátov a jasné oddelenie azylového konania od pracovnej migrácie. „Právo na azyl sa nesmie stať právom na prisťahovalectvo,“ uviedli Bavorsko, Sasko a Sasko-anhaltsko.

„Česká republika urobila veľa, aby cez nás neviedli migračné trasy,“ povedal český premiér Petr Fiala na utorkovom stretnutí so Söderom. Poznamenal, že aktuálne čísla ukazujú, že české opatrenia fungujú. Týždenné počty migrantov sú v poslednom čase v poriadku desiatok.

Za prvý štvrťrok tohto roka zaistili policajti podľa správy zverejnenej na stránkach ministerstva vnútra 2 658 utečencov, ktorí boli v Česku nelegálne. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška ich počet stúpol o 35 percent. Pri migrácii cez vonkajšiu schengenskú hranicu zadržala polícia 108 ľudí, ostatných vo vnútrozemí a na medzinárodných letiskách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet