Na hlavný obsah

Pacienti sa po rokoch dočkajú bezplatného parkovania pred nemocnicami v Bratislave

Vyprší totiž nevýhodná zmluva, ktorú neobnovia.

Pacienti sa po rokoch dočkajú bezplatného parkovania pred nemocnicami v Bratislave
Foto: RTVS

Pacienti sa po rokoch dočkajú bezplatného parkovania pred nemocnicami v Bratislave. Vyprší totiž nevýhodná zmluva, ktorú neobnovia. Parkovať zadarmo budú však až o pár mesiacov.

Nevýhodná zmluva s podnikateľom o parkovaní pred nemocnicami, ktorú sa nepodarilo zrušiť ani súdne, sa končí 31. mája a nebude obnovená. Keďže ide o súkromné pozemky nemocníc, magistrát do spôsobu ich využitia zasahovať nebude. Je však za to, aby sa parkoviská využívali prednostne pre pacientov.

„Pripravujeme systém, ktorý odselektuje verejnosť od pacientov a pacienti budú mať u nás parkovanie prvé štyri hodiny zadarmo,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava. Každý pacient dostane lístok, ktorý mu buď v ambulancii alebo na recepcii potvrdia, priblížila.

Nový systém nebudú mať pacienti k dispozícii okamžite po vypršaní zmluvy a zatiaľ nie je jasné, koľko bude univerzitnú nemocnicu stáť. „Robíme všetky kroky, aby to bolo čo najskôr. Predpokladáme, že do pár mesiacov by sa to mohlo zrealizovať,“ dodala Kliská.

Téme parkovania pri nemocniciach sa venovala redaktorka RTVS Natália Krížová:

Za bezplatné parkovanie pri nemocniciach bojujú aktivisti už roky. „V roku 2017 sa ukončila celoslovenská úspešná kampaň za bezplatné parkovanie pred nemocnicami. Rokovali sme s tromi ministrami a s ministrom Druckerom sa nám podarilo prijať príkaz ministra, kde sa taxatívne všetko určilo. Ako zabezpečovať bezplatné parkovanie, pretože parkovanie je súčasťou dostupnosti zdravotnej starostlivosti,“ uviedol občiansky aktivista Miroslav Kollár.

Po zavedení tohto systému neušetria iba pacienti, ale aj návštevy hospitalizovaných ľudí, ktoré budú mať parkovanie zadarmo na dve hodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny