Na hlavný obsah

Pardavý: Neviem, ako hráčov presvedčiť, aby príležitosť zobrali na seba a strieľali

Slováci sa udržali v hre o postup do vyraďovacej časti.

Pardavý: Neviem, ako hráčov presvedčiť, aby príležitosť zobrali na seba a strieľali
Oslava slovenského gólu Foto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Slovenskí hokejoví reprezentanti zdolali vo svojom šiestom vystúpení na MS v hokeji 2023 Slovincov po futbalovom výsledku 1:0. Jediný presný zásah stretnutia si na svoje konto pripísal útočník Richard Pánik, ktorý prekonal súperovho brankára po 15 sekundách hry v druhom dejstve. Jeho gól zároveň rozhodol o prvom zostupujúcom do B-kategórie majstrovstiev sveta.

Výhra alebo koniec

Slováci vstupovali do zápasu s jasným cieľom poraziť súpera, získať tri body a zachovať si tak šancu na prienik medzi najlepšiu osmičku turnaja. Strata čo i len jedného bodu by tieto nádeje pochovala. „Nôž na krku“ mali aj Slovinci, ktorí v doterajšom priebehu turnaja nebodovali ani raz a trojbodové víťazstvo by ich udržalo v hre o záchranu v elitnej kategórii majstrovstiev sveta.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Pozitív v dnešnom zápase nebolo veľa. Za sebou máme ďalší duel, ktorý sme výsledkovo zvládli, ale herne sme sa opäť trocha trápili. V prvej tretine sme mali prevahu, ale ťažko sa nám presadzovalo proti osobnej obrane v našom útočnom pásme. Nedostávali sme sa toľko k strelám. Šance, ktoré sme si vypracovali v druhej tretine sme riešili absolútne zle. Neviem, akým spôsobom treba hráčov presvedčiť, aby príležitosť zobrali na seba a strieľali. V druhom dejstve sme mohli odskočiť o dva góly,“ zhodnotil priebeh duelu proti Slovincom Ján Pardavý v pozápasovom rozhovore pre RTVS.

„Tretia tretina bola o mentálnej stránke. Slovinci hrali ako život, keďže po tejto prehre idú opäť do B-kategórie MS. My sme hrali o výhru, aby sme sa udržali v hre o play-off. Na obidvoch tímoch to bolo vidieť. Z našej strany to bolo občas príliš defenzívne. Čakali sme na nejakú chybu Slovincov, aby sme dali druhý gól, ale tá neprišla. Škorvánek bol v bránke skvelý. Chvalabohu, že sme vyhrali,“ pokračoval asistent trénera.

Slovenskí hokejisti oslavujú výhru nad Slovinskom
Slovenskí hokejisti oslavujú výhru nad SlovinskomFoto: TASR/Martin Baumann

Na jeho slová nadviazal aj útočník Peter Cehlárik, ktorý sa po dvojzápasovej prestávke zavinenej zranením, vrátil do zostavy. „Hralo sa mi celkom fajn. Dosť dobre na to, aby som hral a pomohol tímu. Verím, že tu už bude len lepšie. Nemyslím si, že by nás Slovinci prekvapili. Vstup do zápasu sme mali dobrý, dostávali ich pod tlak, boli sme na puku a dokázali si niečo vytvoriť. Druhá tretina nás stála viac síl, pretože nám nešli prechody a oni otáčali hru, ale podali sme dobrý tímový výkon a na konci zblokovali veľa striel. Stano odchytal výborný zápas. Zvládli sme to, ideme ďalej,“ hodnotil výhru nad Slovinskom Cehlárik.

Hľadanie strelca pokračuje

Nielen pri pohľade do štatistík je jasné, že Slováci sa v útoku trápia. Rozvlniť sieť za súperovým brankárom sa im dokopy podarilo v šiestich stretnutiach len 11-krát. Viac ako dva góly strelili len v jedinom zápase proti Kazachstanu.

Slovenskí hokejisti oslavujú gól proti Slovinsku
Slovenskí hokejisti oslavujú gól proti SlovinskuFoto: TASR/Martin Baumann

Ich strelecká efektivita je štvrtá najhoršia spomedzi všetkých tímov. „My hráčom ukazujeme videá a presviedčame ich o tom, aby šancu zobrali na seba a nehľadali už ďalšieho hráča. Potrebujeme kvalitnú streľbu od obrancov, od nich to občas nepreletí až na bránku. Samozrejme, robíme aj dobré veci, aby sme nehovorili len o tých negatívnych. Jednoducho, snažíme sa presvedčiť hráčov, že každá strela môže byť viac nebezpečná, ako pokazená prihrávka,“ ozrejmil, ako sa snažia riešiť túto nelichotivú situáciu asistent trénera.

Škorvánek s čistým kontom

Po trojzápasovej odmlke sa do slovenskej bránky vrátil Stanislav Škorvánek. Slovinci naňho vyslali dokopy 33 striel. Za jeho chrbtom neskončila ani jedna, a tak sa po 60 minútach mohol okrem výhry, tešiť aj zo svojho prvého čistého konta na svetovom šampionáte. „Po mentálnej stránke to bol veľmi ťažký zápas. Som rád, že mi to Slovinci v prvej tretine dvakrát hodili do brucha, boli tam sami pred bránkou, a troška som sa chytil. V prvých dvoch tretinách sme mali prevahu, takže pre mňa to bol ťažší zápas. Tri body sa počítajú a ideme ďalej,“ zhodnotil duel o všetko Škorvánek.

Zákrok Hlavaja
Zákrok Škorvánka Foto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Všetkému však mohlo byť inak, keby Slovinci v záverečnej hre bez brankára premenili obrovskú šancu, ktorú mal na hokejke Drozg. „Pred veľkou šancou Slovincov v závere duelu šiel do mňa hráč, tak som troška stratil pozíciu. Potom som sa vracal a on to nachodil z rohu. Som rád, že som si nedal vlastný gól, ako v zápase proti Čechom. Získali sme veľmi dôležité víťazstvo,“ opísal spomínaný moment brankár, ktorý píše na majstrovstvách sveta pozoruhodný príbeh.

Celú situáciu, ktorá mohla skončiť vyrovnávajúcim gólom na 1:1, si môžete pozrieť na videu:

Z gólmana, ktorý pred dvomi rokmi chytal v prvoligovej Žiline, sa stáva opora národného tímu v Rige. „Zdá sa, že všetko je možné. Určite som mal aj trocha šťastia pre situáciu v KHL. To, čo sa mi podarilo je pekné, ale teraz si to veľmi neuvedomujem. Sme na turnaji a sústredím sa na hokej. Možno neskôr mi to troška viac dôjde,“ uzavrel pre RTVS strážca slovenskej svätyne, ktorý na klubovej úrovni oblieka dres Dukly Michalovce.

Pánik bol najlepším hráčom

Už pred začiatkom duelu avizoval trénersky tím viacero zmien v zostave. Do prvej formácie sa k Hrivíkovi a Pánikovi posunul Pavol Regenda. „Myslím si, že im to spolu funguje. Regenda je agresívnejší typ, získava puky a dokáže s Hrivíkom a Pánikom aj kombinovať. Dnes bol Richard Pánik náš najlepší hráč, vybojoval veľa pukov, udržal sa na puku, dostal sa do šancí a napokon aj strelil dôležitý víťazný gól. Tá formácia fungovala,“ vyjadril spokojnosť s fungovaním elitnej formácie Slovenska Pardavý.

Oslava slovenského gólu
Oslava slovenského góluFoto: SITA/AP Photo/Roman Koksarov

Libor Hudáček zas figuroval ako center druhého útoku, predtým sme ho mohli vidieť na krídle. „Dnes sa mi Hudáček páčil viac na pozícii centra, bol viac v hre. My od neho potrebujeme tú jeho kreativitu, a samozrejme, aj menej chýb. Dnes sa dostal aj do nejakých šancí, aj keď nedal gól. On dokáže pomôcť tímu aj ofenzívne. Verím, že v ďalšom zápase to ukáže,“ uzavrel svoje hodnotenie Pardavý.

To však neboli jediné zmeny na súpiske. Do zápasového diania sa po zranení vrátil útočník Peter Cehlárik obranca Mário Grman. „Keď mi ešte účinkovali lieky, tak to bolo fajn. Ku koncu duelu som opäť začínal cítiť bolesť. Teraz máme pred sebou deň voľna, takže si oddýchnem a dúfam, že v ďalšom zápase už budem pripravený,“ opísal svoje pocity navrátilec Grman.

Najbližšie proti Nórom

Slováci majú teraz k dispozícii deň voľna. Do zápasového diania sa vrátia v utorok 23. mája, keď o 11.20 hod. vyzvú Nórov. Postup už nemajú vo vlastných rukách. Vo vyraďovacej fáze turnaja sa predstavia v prípade, ak Nórov zdolajú v riadnom hracom čase a zároveň Švajčiari zdolajú Lotyšov tiež za tri body. „

Siedmy duel Slovenska v Rige budete môcť opäť sledovať naživo na obrazovkách RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport