Na hlavný obsah

Svetový výkon hodný majstrovstiev sveta, nešetrí slovami chvály na Hlavaja tréner košických brankárov

Riečický a Škorvánek sú podľa Dušana Strharského veľmi dobre nastavení v hlavách.

Svetový výkon hodný majstrovstiev sveta, nešetrí slovami chvály na Hlavaja tréner košických brankárov
Tréner brankárov Dušan Strhárský na striedačke HC Košice. Foto: HC Košice (oficiálna stránka)

Tréner brankárov Dušan Strharský má za sebou piatu sezónu v extraligovom HC Košice. S klubom z metropoly východného Slovenska sa v čerstvo skončenej sezóne tešil zo zisku majstrovského titulu.

Pod jeho vedením sa už tretí rok pripravuje aj brankár Dominik Riečický, v nedávnej minulosti odovzdával dve sezóny svoje skúsenosti aj Stanislavovi Škorvánkovi. Je teda jasné, že práve on je jedným z najoprávnenejších trénerov, ktorý môže k obom reprezentačným brankárom povedať viac.

Obdivuje prácu Ramsayho

Slovenská reprezentácia má za sebou prvé tri vystúpenia na MS 2023 v hokeji. Všetky duely sa skončili tesným jednogólovým rozdielom, proti Kanade priniesli rozuzlenie až samostatné nájazdy. Prehra s Českom, výhra nad Lotyšskom a už spomínaná prehra so zámorským tímom vyniesli Slovákom štyri body.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Celkovo sám za seba musím povedať, že odkedy prišiel Craig Ramsay k národnému tímu, tak hráme výborný hokej, na ktorý sa rád pozerám. Keď vidím, aké výkony podávame s mladými hráčmi, tak musím poslať pochvalu Craigovi a rovnako aj Miroslavovi Šatanovi, za všetku ich prácu v seniorskej reprezentácii,“ povedal Strharský.

Traja debutanti na jednom šampionáte

Trénerský tím na čele s Craigom Ramsaym vzal do Rigy troch medzinárodne neskúsených brankárov. Stanislav Škorvánek, Samuel Hlavaj a Dominik Riečický pred tým nikdy neodchytali na vrcholnom podujatí (MS a OH) ani minútu.  

Trojica nominovaných brankárov slovenskej reprezentácie: Škorvánek, Hlavaj, Riečický a tréner brankárov Kosa
Trojica nominovaných brankárov: S. Škorvánek, S. Hlavaj, D. Riečický a tréner brankárov P. Kosa.Foto: TASR

Okrem toho spomínané trio spája aj fakt, že všetci traja pôsobili v uplynulom ročníku v najvyššej slovenskej súťaží. „Samuel Hlavaj bol možno v Slovane dvojkou, ale celý ich tím je postavený na mladých hráčoch s potenciálom zahrať si v lepších ligách,“ skonštatoval.

„Taktiež treba povedať, že je to stále HC Slovan Bratislava, čiže bol dvojkou v jednom z najlepších slovenských tímov. Stále má len 21 rokov, takže ho tréneri na svetový šampionát nominovali ako mladého hráča s potenciálom do budúcna,“ dodal.

Škorvánek odchytal v sezóne viac ako 50 zápasov, podľa Strharského podával v extralige výborné výkony. „On si nomináciu v podstate vychytal sám. V Michalovciach bol jasnou jednotkou mužstva. Dominika Riečického vzali na šampionát, pretože má 30 rokov a je skúsený,“ povedal.

„O Dominikovi sa taktiež vie, že má veľmi dobrú hlavu a dokáže zvládať náročné situácie. On môže ísť do bránky v každej situácii a je jedno, či je jednotka, dvojka alebo trojka tímu,“ priblížil svoj pohľad na voľbu trojice brankárov, ktorí reprezentujú Slovensko na 86. majstrovstvách sveta v hokeji.

Škorvánek sa rýchlo učí

Ako prvý si v otváracom zápase B-skupiny proti Česku odkrútil šampionátový debut Stanislav Škorvánek. Opore Michaloviec následne tréneri dôverovali aj v stretnutí proti domácim Lotyšom.

„V prvom dueli bolo trocha vidieť, že Škorvi si musí zvyknúť na vysoké tempo. V niektorých situáciách nestíhal, ale od polovice zápasu už bolo vidieť, že sa veľmi rýchlo učí a dokáže sa prispôsobiť. Čo je jeho veľká výhoda. Vo svojom druhom vystúpení podal veľmi kvalitný výkon,“ zhodnotil doterajšie Škorvánkove šampionátové vystúpenia Strharský.

Brankár Stanislav Škorvánek
Brankár Stanislav Škorvánek.Foto: TASR

Výkon Hlavaja bol hodný majstrovstiev sveta

V treťom dueli proti Kanade urobil realizačný tím zmenu a ako brankársku jednotku nominoval Samuela Hlavaja. Ten si rovnako ako Škorvánek odkrútil debut na MS. „To, čo predviedol Hlavaj v dueli proti Kanade, bol výkon svetovej triedy,“ skonštatoval Strharský.

Bol to výkon hodný majstrovstiev sveta, dodáva. Všade bol podľa jeho slov načas, porážal prihrávky a dobre riešil výšku v bránkovisku. „Keď bude Samuel takto chytať aj naďalej, môže sa stať, že po majstrovstvách dostane nejakú zaujímavú ponuku,“ nešetril slovami chvály čerstvý extraligový majster s Košicami.

Hlavaj chytá samostatný nájazd
Hlavaj chytá samostatný nájazd.Foto: TASR/Martin Baumann

Pri voľbe brankára zaváži viacero aspektov

Po dvoch dňoch voľna sa Slováci vrátia do akcie vo štvrtok (18. 5.) proti doposiaľ nezdolaným Švajčiarom. Ako Strharský sám priznal, ak by bol aktuálne v pozícii reprezentačného trénera brankárov, výkon Hlavaja proti javorovým listom by mu poriadne zamotal hlavu.

„Tréneri brankárov Peter Kosa a Ján Lašák, ktorí sú spolu v úzkom kontakte, musia pred výberom brankára zvážiť viacero aspektov. Peter Kosa je s nimi aj na tréningoch, takže vníma ich aktuálnu formu, rozpoloženie aj mentálne nastavenie. Pravidelne s nimi vedie aj osobné rozhovory. V prípravných zápasoch tiež mali tréneri možnosť vidieť, ako jednotliví brankári riešia rôzne herné situácie, ktoré sa v dueloch vyskytnú. To znamená, že ich majú rozobratých po technickej stránke,“ vysvetlil.

Na snímke brankár Samuel Hlavaj počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v rámci kempu pred MS 2023 v Bratislave.
Na snímke brankár Samuel Hlavaj počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v rámci kempu pred MS 2023 v Bratislave.Foto: TASR

„Samozrejme, tréneri brankárov komunikujú aj s ostatnými členmi trénerského štábu a vždy sa s nimi poradia, komu aj oni momentálne veria. Taktiež sa berie do úvahy aj súper, proti ktorému hráte,“ priblížil.

„Ak nastúpite proti výberu, ktorý má veľkých predbránkových hráčov, tak možno nasadíte Hlavaja. Je vyššieho vzrastu a lepšie mu pôjde hľadanie pukov a tiež je rýchlejší na nohách,“ dodáva.

„Následne sa spoločnou analýzou a po zvážení všetkých týchto faktorov rozhodne, kto by mal ísť do bránky,“ ozrejmil ako približne vyzerá výber brankárskej jednotky do jednotlivých duelov.

Z hráča, ktorý chcel ukončiť kariéru, MVP extraligového play-off

Brankár majstrovských Košíc Dominik Riečický píše v posledných rokoch pozoruhodný príbeh. Pred štyrmi rokmi počas pôsobenia v tom čase druholigovom Humennom zvažoval ukončenie hráčskej kariéry.

Vešanie korčúľ na klinec sa nakoniec nekonalo a Riečický si o pár mesiacov neskôr na letnom košickom try-oute vybojoval zmluvu na novú sezónu. Následne pridal v oranžovo-čiernom drese ďalšie dve.

Pred odchodom na majstrovstvá sveta v Tampere a Rige zdvihol nad hlavu Pohár Vladimíra Dzurillu pre víťaza Tipos extraligy. Okrem tímového úspechu si svojimi výkonmi vyslúžil aj zisk ocenenia Zlatá korčuľa pre najužitočnejšieho hráča play-off.

„Po tom, čo Dominik podal minulý rok v semifinále play-off fantastický výkon proti Slovanu, už nebol považovaný za dvojku Košíc. Jemu aj Andrejovi Košarišťanovi bolo na začiatku povedané, že si zápasy rozdelia a budú v rovnocennej pozícii.

Brankár HC Košice Dominik Riečický počas slávnostného ukončenia sezóny hokejistov HC Košice a oslavy majstrovského titulu na Hlavnej ulici v Košiciach. Foto: SITA

„Keď sme sa rozhodli Košarišťana vymeniť, tak Riečický bol košickou jednotkou. Aj keď sme už mali Jaroslava Janusa, tak do zápasov ešte nastupoval Dominik. Až keď ho postihlo zranenie v dolnej časti tela, tak sa do bránky postavil Janus, ktorý chytal neskutočne, a tak svojimi výkonmi akoby nechcel pustiť Dominika do bránky.

„Ako vravím, Riečický v tejto sezóne nebol braný ako dvojka, na určitý čas ho dvojkou urobilo zranenie,“ priblížil postavenie Riečického v HC Košice 38-ročný tréner brankárov.

Riečického hviezdna chvíľa napokon prišla v rovnakom čase, ako v sezóne 2021/2022, počas play-off. Tentokrát už mala tu najkrajšiu možnú zlatú bodku. „V play-off, v ktorom opäť ukázal, že potrebné kvality má, si svoju pozíciu rovnocenného brankára voči Janusovi vychytal sám.“

Škorvánek dozrel po mentálnej stránke

Dominik Riečický však nie je jediný brankár vo výbere Craiga Ramsayho, ktorý má za sebou minulosť spojenú s HC Košice. V druhom najväčšom meste Slovenska strávil necelé tri sezóny aj Stanislav Škorávek, ktorý sa taktiež mohol spoľahnúť na trénerské rady od Dušana Strharského.

„Stano aj Dominik sú úžasní chalani. Trénovať ich je „easy job“. Sú to veľkí profesionáli, ktorí sú navyše aj pokorní. Tak, ako na vás pôsobia počas rozhovorov v televízii, tak takí sú aj v skutočnosti. Ich povaha, ich správanie v kabíne a ich prístup k trénerom v sebe nesie kus pokory. Spolupráca s nimi bola vždy jednoduchá, obaja sú veľmi dobré nastavení v hlavách,“ chválil svojho súčasného i bývalého zverenca Strharský.

Stanislav Škorvánek v bránke Michaloviec.
Na snímke brankár Stanislav ŠkorvánekFoto: TASR

Ten zároveň ponúkol aj svoj pohľad na pokrok, ktorý urobil počas posledných dvoch sezón Škorvánek. „Najviac sa zmenila jeho hlava, dozrel po mentálnej stránke a už dokáže zvládať aj ťažké zápasy. Je na ňom vidieť, že sezóna strávená v Žiline mu veľmi pomohla.

„Veľmi dobrú prácu s ním odviedol tréner brankárov Jozef Urdák. Následne mal šťastie, že sa dostal opäť do Michaloviec, kde s ním zas odviedol veľmi dobrú prácu Maximilián Bača. Taktiež musím povedať, že sa výrazne zlepšil aj po technickej stránke,“ uzavrel Dušan Strhrský.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport