Na hlavný obsah

Pátranie skončilo: Deti, ktoré ušli vychovávateľke v Košiciach, sa podarilo nájsť

Polícia ich už odovzdali naspäť do reedukačného centra.

Pátranie skončilo: Deti, ktoré ušli vychovávateľke v Košiciach, sa podarilo nájsť
Na snímke je exteriér reedukačného strediska v Košiciach. Foto: RTVS

V utorok (23. 5.) dopoludnia príslušníci Policajného zboru v košickej mestskej časti Západ vypátrali dve maloleté dievčatá vo veku jedenásť a desať rokov v blízkosti jedného z nákupných centier.

Všetky deti, ktoré v pondelok (22. 5.) ráno ušli vychovávateľke, keď ich ráno odprevádzala do školy, našli a odovzdali kompetentným osobám v centre.

Polícia v pondelok informovala o piatich stratených deťoch – troch chlapcoch a dvoch dievčatách. Troch maloletých sa podarilo vypátrať ešte v ten istý deň popoludní. Deti ušli vychovávateľke reedukačného centra v Košiciach.

Téme sa venovala aj redaktroka RTVS Katarína Zakuťanská:

Vedenie krízového centra udalosť nateraz komentovať nechcelo. Týchto päť detí žije v centre pre deti a rodiny na základe rozhodnutia súdu.

„K dôvodom umiestnenia maloletých detí do zariadenia sa nebudeme vyjadrovať s ohľadom na zachovanie súkromia detí a rodiny. Zodpovednosť za maloletých v Centre má zamestnanec v zmysle jeho pracovného zaradenia. Uvedenú udalosť, ako aj okolnosti úteku preverujeme,“ uviedlo v stanovisku UPSVR.

Takéto úteky sú časté

Nielen polícia RTVS potvrdila, že takéto úteky detí sú pomerne časté.

„Väčšinou je to z dôvodu, že sa snažia vyriešiť svoje ťažkosti, alebo pocity nepochopenia a osamelosti, ale aj je to aj také chýbanie, napríklad rodiny – zo zariadenia veľmi často odchádzajú ku svojim rodinám. Musím však povedať, že veľmi často hovoria o tom, že sa nechcú vrátiť domov alebo do tohto zariadenia,“ spresnil psychológ a zakladateľ poradne IPčko.sk Marek Madro.

Aby sa takýmto udalostiam predchádzalo, je dôležitá najmä komunikácia s deťmi.

„Samozrejme ak deti nie sú z nejakého dôvodu doma, tak často nerozumejú tomu, čo sa s nimi deje, nerozumejú tej situácií, v ktorej sa ocitajú a chcú nad ňou prebrať kontrolu. Preto je nesmierne dôležité s takýmito deťmi veľa komunikovať o tom čo sa udialo a aké budú následne kroky,“ dodal Madro.

Ak sa dieťa stratí alebo ujde, je dôležité to čo najskôr nahlásiť.

„V prvom rade odporúčame rodičom, aby kontaktovali blízkych príbuzných, kamarátov detí. Vyskúšali, či sa deti nenachádzajú tam. V prípade, ak ich tam nenájdu, aby sa obrátili na najbližší útvar policajného zboru, kde podajú oznámenie o nezvestnosti dieťaťa,“ dodala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

V takom prípade polícia odporúča, aby mali rodičia so sebou aj aktuálnu fotografiu dieťaťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny