Na hlavný obsah

Predstava o Hegerovej predvolebnej spolupráci sa rozpadá. PS a KDH idú do volieb samostatne

Expremiér si spoluprácu s nimi vie predstaviť aj po voľbách.

Predstava o Hegerovej predvolebnej spolupráci sa rozpadá. PS a KDH idú do volieb samostatne
Na snímke vpravo predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský a vpravo predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Foto: TASR/Koláž RTVS

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) idú do septembrových parlamentných volieb samostatne. KDH považuje za bezpredmetné diskutovať o povolebnej koalícii pred konaním volieb.

PS si vie prípadnú vládnu koalíciu predstaviť so stranami, s ktorými budú mať hodnotový prienik a šancu na vytvorenie zmysluplnej, kompetentnej a proeurópskej vlády.

PS považuje za dôležité ponúknuť voličom skutočnú stabilitu, aby mohli voliť stranu s názorovo jednotnými predstaviteľmi, ktorí „fungujú ako tím a po prekročení brán parlamentu sa nezačnú rozpadať a spôsobovať ďalší chaos.“

Riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva uviedol, že strana pripúšťa povolebnú spoluprácu. Hnutie podľa jeho slov drží palce stranám, ktoré sú pod hranicou zvoliteľnosti, aby sa im podarilo pospájať.

Predseda KDH Milan Majerský potvrdil, že naďalej platí stanovisko hnutia a do volieb ide samostatne.

„Spájame konzervatívne a kresťansko-demokratické osobnosti na svojej kandidátke. Konzervatívny a kresťansko-demokratický volič na Slovensku si zaslúži mať jasnú a čitateľnú stranu, ktorá ho bude sebavedomo a s čo najsilnejším zastúpením reprezentovať v parlamente. Od ľudí si preto v tomto období pýtame silný mandát, ktorý to umožní,“ podčiarkol.

Expremiér a líder mimoparlamentnej strany Demokrati Eduard Heger v utorok (16. 5.) uviedol, že si vie predstaviť povolebnú koalíciu s KDH a PS. Kabinet v takomto zložení považuje za konštruktívnu alternatívu a vládu pokoja.

Na otázku o prípadnej predvolebnej spolupráci Demokratov s KDH a ďalšími stranami odpovedal, že sa tomu nestránia, no „loptička“ je v rukách iných strán. Upozornil pritom na hrozbu prepadnutia hlasov voličov v septembrových voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko