Na hlavný obsah

Problémy sa prejavili pri večeri. Gernát si zavtipkoval pri údajnom odchode do KHL

Na šampionáte mal byť najstarším obrancom slovenského tímu.

Problémy sa prejavili pri večeri. Gernát si zavtipkoval pri údajnom odchode do KHL
Slovenský hokejista Martin Gernát. Foto: TASR/Jakub Kotian

Odchovanec prešovského hokeja nechýbal v aprílovej príprave na majstrovstvá sveta. Bol nositeľom značných skúseností, ktoré naša defenzíva v súčasnosti nemá až v takom rozsahu.

„Pri prechádzaní okolo rakúskej striedačky som cítil za sebou protihráča, ktorý do mňa ťukol. Neviem, z akého dôvodu ich masér v tom čase otváral dvierka. Následne som bruchom vletel do hrany mantinelu a ešte ma súper aj priľahol. Bola to teda smola,“ priblížil nešťastnú situáciu zo súboja v Kapfenbergu obranca Martin Gernát, ktorý si pri drvivej a nečakanej porážke 3:6 pripísal asistenciu na gól Kelemena a šesť trestných minút v prvej tretine.

Držiteľa historického bronzu z olympiády v Pekingu v nasledujúcich dňoch lekári monitorovali a existovala šanca, že aj on nasadne na palubu vládneho špeciálu a objaví sa v lotyšskej Rige. Žiaľ, nestalo sa to.

„Po tréningu na ľade som sa cítil fajn. Komplikácie sa dostavili pri večeri. Pociťoval som kŕče v chrbte aj boku a išiel som si ľahnúť do postele. Celú noc som nemohol spať. Zrejme mi pri záťaži praskol hematóm, a preto som kontaktoval nášho lekára, že chcem ísť na ďalšie vyšetrenie. To odhalilo, že tam mám päťcentimetrovú medzeru,“ smutne poznamenal na margo vynechania tretích MS v kariére.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Keď už bolo jasné, že z Gernátovej účasti na 86. svetovom šampionáte nebude nič, realizačný tím bol nútený konať. Po stretnutiach s Nemeckom z nominácie vypadol Adam Jánošík, ktorý ale o prestížne podujatie napokon nepríde. Zároveň „obral“ zraneného kolegu z národného tímu o primát najstaršieho člena obrany.

„Trend moderného hokeja je taký, že všade hrajú prevažne mladí chalani. Ak sa pozriem zhruba o desať rokov dozadu, nenašiel by som hráčov v takom vekovom priemere, ako teraz. Preto to tak vypálilo, že je to o nás tridsiatnikoch. V minulosti sa to pohybovalo okolo tridsaťštyri – tridsaťpäť rokov. Chcel som svoje skúsenosti zúročiť v prospech tímu i mladších spoluhráčov, ale bohužiaľ, nevyšlo to,“ vysvetľuje skúsený hokejista svoj pohľad na rýchlo plynúci čas.

Zmeny v obrane

Zadné rady sa poriadne obmenili. Už samotné zloženie brankárskej trojky to jasne vystihuje. Tri žŕdky budú v opatere extraligových mužov v maskách. V obranných pároch taktiež figurujú nováčikovia ako František Gajdoš z Nitry, respektíve Dávid Mudrák od vicemajstra zo Zvolena.

„Myslím si, že keď budú dodržiavať systém a k tomu pridajú tímového ducha, je úplne jedno, kto bude zastupovať obranu. Na ľade sú stále šiesti hráči, ktorí si musia pomáhať. Keď to splnia, nevidím v tom žiadny problém,“ nemá obavy z deficitu medzinárodných skúseností Martin Gernát, ktorý vzápätí nedokázal odpovedať na otázku, odkiaľ si užije atmosféru turnaja.

Slovenský hokejista Martin Gernát.
Slovenský hokejista Martin Gernát.Foto: TASR/Martin Baumann

„Ešte neviem. Nedávno som pricestoval domov do Prešova. Potrebujem si vyriešiť veci, ktoré som chcel pôvodne vybaviť po majstrovstvách sveta, ale nakoľko som nikam nešiel, spravím si to teraz. S manželkou tiež plánujeme odísť niekde na dovolenku, no nevieme, kedy pôjdeme,“ povedal.

Gernátova budúcnosť

Vysoký hráč zaznamenal dve vynikajúce sezóny vo švajčiarskej NL. V Lausanne podával kvalitné výkony. Odohral 100 duelov s bilanciou (25+36). Tretí ročník ale medzi Helvétmi nepridá.

„Chcel som ostať. S manažérom sme sa bavili o nejakej dohode, ktorá po sezóne neprišla. Nakoniec sme mali na veci odlišné pohľady. Dohodli sme sa teda na ukončení spolupráce. Asi takto by som to zhodnotil,“ objasnil balenie kufrov z poprednej európskej súťaže.

V najbližšom období sa bude riešiť ďalšia budúcnosť. Klasické hokejové šuškandy už prezrádzali, že sa má Gernát ukázať v drese ruského klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

„V minulosti som mal byť podpísaný do Třinca na tri roky, takže asi viete, ako to je,“ nahodil jemný úsmev s tým, že nebude komentovať vyradenie reprezentantov pôsobiacich v najlepšej lige v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport