Na hlavný obsah

Školy budú mať po novom sociálnych pracovníkov. Vyplýva to z nového školského zákona

Detí a rodín s problémami pribúda.

Školy budú mať po novom sociálnych pracovníkov. Vyplýva to z nového školského zákona
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Školy budú mať po novom sociálnych pracovníkov. Vyplýva to z nového školského zákona, ktorý schválil parlament. Doteraz mali asistentov učiteľa, psychológov, špeciálnych pedagógov, či zdravotníkov. Školy sociálnych pracovníkov potrebujú. Detí a rodín s problémami pribúda.

S problémami často zápasia deti zo sociálne znevýhodnených rodín, no aj tie, ktoré sa do ťažkej životnej situácie dostali zo dňa na deň.

„Riešil som prípad, kde bola matka s viacerými deťmi, kde sa ukazuje, že matka môže byť psychicky chorá, má diagnózu, ktorá jej znemožňuje túto úlohu. Môžu to byť deti týrané, sexuálne zneužívané Vidíme, že dieťa nespalo celú noc, lebo má doma alkoholika. To sú všetko závažné problémy, ktoré sa dejú stále viac v rodinách,“ priblížil Viktor Križo z Centra inkluzívneho vzdelávania.

Sociálnym pracovníkom na školách sa venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Po pandémii má tretina detí duševné problémy. Ak sa neriešia, školáci si ubližujú a zhoršujú sa im známky.

„Mnohé deti zlyhávajú, prepadnú alkoholu, sebapoškodzovaniu a podobne,“ dodal Križo.

„V školskom podpornom tíme je sociálna pedagogička, alebo školská psychologička. Ale tí už vlastne časový priestor alebo kompetencie na to, aby robili kroky ďalej, nemajú,“ vysvetlila prezidentka Združenia základných škôl Slovenska Eva Horníková.

To sa však zmení, do škôl pribudne sociálny pracovník, ktorý deťom a rodičom poradí.

„Mal by poznať rodinné pomery, sociálne pomery, mal by byť koordinátorom jednotlivých aktérov vzdelávania vo vzťahu k dieťaťu, rodiny,“ povedal poverený minister školstva, vedy výskumu a športu SR Ján Horecký.

Pomôžu aj s nákupom

Rodičom samoživiteľom pomôže aj s nákupom, alebo s ním vybaví rodinné prídavky.

„Títo ľudia, budú pracovať aj v teréne, to znamená, že môžu chodiť do rodín, komunít, budú pomáhať pedagógom na škole, spolupracovať s deťmi,“ vysvetlila poslankyňa NR SR a členka strany Demokrati Jana Žitňanská.

Slovensku hrozí pokuta za to, že znevýhodnené deti nezačleňuje do vyučovania. Toto je krok k tomu, aby sa sankciám vyhlo.

„Vieme vytvárať bezpečné a senzitívne prostredie v školách pre deti, ktorým to môže prispieť k lepšej školskej úspešnosti,“ dodala predsedníčka Slovenskej komory sociálnych pracovníkov Katarína Mažárová.

Prví sociálni pracovníci budú môcť na školách fungovať od septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko