Na hlavný obsah

Tréningové lety vrtuľníkov rieši ombudsman. Na hluk sa sťažovali stovky ľudí

Letecká škola tvrdí, že nad zastavanými zónami miest a obcí nikdy nelietala.

Tréningové lety vrtuľníkov rieši ombudsman. Na hluk sa sťažovali stovky ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prelety vrtuľníkov nad košickými obcami už rieši aj verejný ochranca práv. A to aj napriek tomu, že letecká škola, ktorá trénuje pilotov, tvrdí, že nad zastavanými zónami miest a obcí nikdy nelietala.

Na hluk sa sťažovali stovky ľudí. Šesťsto z nich podpísalo aj petíciu proti nočným preletom. Ombudsman žiada vytvorenie novej hlukovej štúdie.

Obyvatelia obcí, ktorí bývajú blízko košického letiska, sa pred rokmi sťažovali na neutíchajúci hluk z vrtuľníkov. Tie lietali počas dňa, ale aj v noci. Spísali preto petíciu a tú teraz rieši verejný ochranca práv.

Nespokojní obyvatelia sa pred dvomi rokmi obrátili na štátne orgány. Za pravdu im dala aj bývala ombudsmanka Mária Patakyová.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka Nikoleta Ferková:

Podľa nej ministerstvo dopravy v roku 2021 neposkytlo dotknutým občanom reálnu ochranu základných práv. Petícia následne skončila u súčasného ombudsmana.

„Bolo preukázané, že vystavenie dlhodobému hluku má vplyv aj na zdravie obyvateľstva – môže spôsobiť poruchy spánku, stres, problémy duševného rázu, či znížiť kognitívne schopnosti, vrátane zhoršenia pamäti a pozornosti,“ uviedol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Situácia sa zmenila

Hlukom trpeli najmä tí, ktorí bývajú blízko košického letiska. Letecká škola Slovak Training Academy školí pilotov Vzdušných ozbrojených síl, ako aj záchranárov. Lietať ich učila na helikoptérach typu Black Hawk. Situácia sa však po rokoch zmenila.

„Intenzita výcviku je podstatne menšia. Zahraniční poslucháči, ktorých sme mali vo výcviku, tu už nie sú. Používame pri tom jednoduché a menšie vrtuľníky, kde je úroveň produkovania rušivého zvuku podstatne nižšia,“ hovorí manažér letovej bezpečnosti Hely Company Ján Mikuš.

To potvrdili nielen obyvatelia, ale aj ministerstvo dopravy. „Spoločnosť HELI COMPANY s.r.o má povolenie na vykonávanie výcviku od Dopravného úradu. Podľa vyjadrenia samotnej spoločnosti sa však výcvik v letných mesiacoch roka 2022 vykonával len minimálne a od 13. 10. až do súčasnosti sa nevykonáva vôbec,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva.

Aj vzhľadom na prerušenie letov sa podľa ministerstva nedala zrealizovať ďalšia hluková štúdia, o ktorú žiadal Úrad verejného ochrancu práv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko