Na hlavný obsah

V obci Hromoš doplnkové voľby v septembri nebudú

A to aj napriek tomu, že Najvyšší správny súd SR rozhodol, že boli neplatné.

V obci Hromoš doplnkové voľby v septembri nebudú
Ilustračná snímka volebných urien. Foto: RTVS

V obci Hromoš v okrese Stará Ľubovňa si voľby na jeseň nezopakujú. A to aj napriek tomu, že Najvyšší správny súd (NSS) SR rozhodol o ich neplatnosti. Bývalý starosta sa totiž odvolal na Ústavný súd (ÚS) SR.

Vo vyše 100 samosprávach na Slovensku si musia komunálne voľby zopakovať. NSS SR rozhodol o ich neplatnosti. Takou obcou je aj Hromoš. Kandidát na starostu František Mojcher získal 150 hlasov. Jeho súpera Maroša Kočiša podporilo 158 ľudí. Porazený kandidát výsledok volieb napadol žalobou, na NSS SR.

„Počas volieb zákon zakazuje kandidátovi byť prítomný vo volebnej miestnosti, okrem aktu hlasovania. Kandidát to porušil,“ povedal ešte v januári František Mojcher. Ďalšie pochybenie sa malo týkať narábania s prenosnou urnou. “Obidve členky, ktoré s tou urnou išli, sú priateľky nominované protikandidátom,“ dodal Mojcher.

Doplnkovým voľbám v obci Hromoš sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

Bývalý starosta sa odvolal na Ústavný súd SR

Hoci NSS SR vyhlásil voľby v Hromoši za neplatné, doplnkové voľby tam 9. septembra nebudú. Bývalý starosta sa totiž odvolal na ÚS SR. „Pretože som sa nestotožňoval s výsledkom NSS SR. Bol som si na 100 percent istý, že nemá pravdu,“ vysvetlil starosta obce Hromoš Maroš Kočiš.

“ÚS SR prijal ústavnú sťažnosť na ďalšie konanie v celom rozsahu a odložil právoplatnosť rozsudku NSS SR z 12. januára 2023 do právoplatného skončenia konania vedeného pred ÚS SR,” uviedla hovorkyňa ÚS SR Martina Ferencová.

V praxi to znamená, že starosta Hromoša, ktorý zostáva vo funkcii už štvrté volebné obdobie, ostáva naďalej starostom. “Moje volebné pokračuje obdobie. Je to určite Kocúrkovo,“ skonštatoval starosta Kočiš.

Kedy a či vôbec v tejto obci doplnkové voľby na starostu budú, je otázne. Všetko závisí od toho, ako sa k sťažnosti postaví ÚS SR. Ten totiž nemá časovú lehotu dokedy musí rozhodnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny