Na hlavný obsah

Ambulantná pohotovosť v Liptovskom Mikuláši bude fungovať aj napriek tomu, že zmluvu vypovedalo 30 lekárov

Slúžiť pohotovostné služby majú ako zákonnú povinnosť.

Ambulantná pohotovosť v Liptovskom Mikuláši bude fungovať aj napriek tomu, že zmluvu vypovedalo 30 lekárov
Ambulantná pohotovosť v Liptovskom Mikuláši. Foto: RTVS

Ambulantná pohotovostná služba bude v Liptovskom Mikuláši fungovať aj v júli a v ďalších mesiacoch. A to bez ohľadu na to, či lekári do piatku (30. 6.) stiahnu svoje výpovede zmlúv, dohodnú sa na nových zmluvách alebo zostanú bez zmluvného vzťahu. Zmluvy vypovedali 30 lekári. Ide o všetkých detských lekárov aj lekárov pre dospelých.

Lekári majú totiž slúžiť pohotovostné služby ako povinnosť zo zákona. Podľa doterajšej zmluvy s organizátorom pohotovosti – s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši – slúžili za dvanásť eur na hodinu. Počas pracovných dní od 16.00 do 22.00 h, cez víkendy a sviatky aj počas dňa.

Chcú pridať odmeny alebo skrátiť služby

Nemocnica im chce pridať dve eurá na hodinu, ale len cez víkendy a sviatky. Tvrdí, že na viac nemá financie. Lekári požadujú zvýšenie odmien aj počas pracovných dní alebo aspoň skrátenie pohotovostných služieb do 20.00 h. Dovtedy sú otvorené aj lekárne a pacienti sa tak dostanú k predpísaným liekom. Vážne prípady pritom nerieši ambulantná, ale ústavná pohotovostná služba. Nemocničný urgent funguje 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Ambulantnú pohotovosť slúžia lekári, ktorí cez deň ordinujú vo vlastných ambulanciách. Popoludní sa presunú na pohotovosť a na druhý deň opäť pokračujú vo svojich ambulanciách. Pre lekárov je to preto veľká záťaž, hovoria, že nemajú čas na oddych, keďže pre malý počet lekárov im služby vychádzajú dva až trikrát mesačne.

Skrátiť alebo zrušiť pohotovostné služby však môže len parlament zmenou zákona. Situáciu v poskytovaní ambulantnej pohotovostnej služby priamo v Liptovskom Mikuláši monitoroval redaktor RTVS Milan Velecký.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny