Na hlavný obsah

Aspartám chcú zaradiť do kategórie potenciálne karcinogénnych látok. Lekári zatiaľ nevidia dôvod na obavy

V rovnakej kategórii je aj práca v noci či používanie telefónu.

Aspartám chcú zaradiť do kategórie potenciálne karcinogénnych látok. Lekári zatiaľ nevidia dôvod na obavy
Ilustračná snímka kolového nápoja. Foto: RTVS

Umelé sladidlo aspartám by podľa odborníkov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) malo byť zaradené medzi potenciálne karcinogénne látky. Sladidlo je súčasťou mnohých nápojov, žuvačiek či zmrzliny. Podľa lekárov však zatiaľ nie je dôvod na obavy.

Aspartám je umelé sladidlo, ktoré sa používa v potravinárskom priemysle od roku 1965. Dodáva výrobkom sladkú chuť bez toho, aby výrobca musel použiť cukor. Najčastejšie ho nájdeme v nápojoch, no aj v takzvaných „light“ verziách výrobkov.

„Sú to fitness produkty, žuvačky aj rôzne sirupy a podobne,“ vysvetlil lekár, fyziológ a výživový špecialista Boris Bajer. O karcinogénnych účinkoch aspartámu sa prvýkrát hovorilo už v roku 2015.

„Myslím si, že keď je nejaká látka označená za potenciálny karcinogén, tak treba zvýšiť pozornosť. Požívať možno v menšej miere tieto nápoje a potraviny, kde sa nachádza,“ uviedla riaditeľka Národného onkologického inštitútu Mária Rečková.

„Potrebujeme na to viac testov, že pri akých dávkach a okolnostiach, pretože toto odporúčanie vychádza zo štúdií, ktoré sú na zvieratách a v petriho miskách, čo nie je ľudský organizmus,“ vysvetlil Bajer.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

V kategórii s nočnou prácou či používaním mobilu

Kategória potenciálnych karcinogénov je najnižšou kategóriou. Medzinárodná agentúra na výskum rakoviny do nej v minulosti zaradila napríklad prácu v noci, konzumáciu červeného mäsa či používanie mobilného telefónu. Na vznik nádorového ochorenia majú vplyv rôzne okolnosti. „Stále väčšiu mieru má to prostredie, v ktorom žijeme alebo ako sa správame v rámci rizikových faktorov,“ dodala Rečková.

To, či sa výrobky s obsahom aspartámu na Slovensku zakážu, závisí od rozhodnutia Európskej únie. „Je dôležité, aby sa tým zaoberala vedecká organizácia EFSA. Buď sa táto látka úplne zakáže z potravinárskeho priemyslu alebo sa stanoví tolerovaná, teda bezpečná hladina,“ vysvetlil minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš.

Ak by sa sladidlo na potravinárskom trhu zakázalo, je tu podľa odborníkov stále veľa náhrad. Niektoré sú zdravšie. „Napríklad stévia alebo xylitol, erythritol, iné alkoholové cukry. Existujú aj tie umelé sladidlá, ktoré sú možno trošku mladšie ako aspartám a možno iných štruktúr. Sú ich naozaj desiatky,“ priblížil Bajer.

Kompletnú správu o bezpečnosti aspartámu zverejní Medzinárodná agentúra na výskum rakoviny na budúci mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet