Na hlavný obsah

Čas na záchranu posádky z ponorky, ktorá sa potápala k vraku Titanicu, sa kráti. Kyslík majú už len na necelé dve hodiny

Turistická ponorka sa stratila v nedeľu večer.

Čas na záchranu posádky z ponorky, ktorá sa potápala k vraku Titanicu, sa kráti. Kyslík majú už len na necelé dve hodiny
Malá ponorka Titan, ktorou sa potápajú k vraku Titanicu. Foto: TASR/AP

K pátraniu po malej ponorke, ktorá sa stratila pri plavbe k vraku Titanicu, sa pripájali ďalšie lode a diaľkovo ovládané prístroje po tom, čo sa päťčlennú posádku nedarilo nájsť viac ako tri dni. Podľa agentúry AP sa z operácie stal zúfalý súboj s časom, keďže sa odhaduje, že najneskôr vo štvrtok (22. 6.) ľuďom v ponorke dôjdu zásoby kyslíka.

Ponorka Titan používaná na cesty k vraku slávneho britského parníka sa v severnom Atlantiku stovky kilometrov od kanadského pobrežia stratila v nedeľu (18. 6.) večer. Odvtedy vo vodách pátrajú americkí aj kanadskí záchranári za pomoci lodí, lietadiel či bójí so sonarom.

Americká pobrežná stráž v stredu (21. 6.) ubezpečovala, že stále pomýšľa na záchranu pätice nezvestných, no konštatovala, že nevie, kde sa nachádza.

AP upozorňuje, že cestu k záchrane posádky komplikuje viacero prekážok. Aj keby sa ponorku podarilo nájsť, museli by k nej krízoví pracovníci dopraviť záchranné vybavenie a pokiaľ možno ju dostať na hladinu. Vrak Titanicu sa nachádza v hĺbke asi 3 800 metrov a vyzdvihnúť čokoľvek z takej hĺbky je extrémne zložité.

To všetko by sa muselo stať predtým, ako posádke dôjde kyslík. Keď v nedeľu Titan svoju cestu otváral, mal podľa dostupných informácií zásobu na štyri dni. Záchranári preto odhadujú, že kyslík by mohol dôjsť vo štvrtok okolo 13.00 h SELČ, ak ponorka stále zostáva neporušená. 

Teoreticky by tiež mohla byť na hladine oceánu, avšak spravodajská spoločnosť BBC v stredu upozornila, že na začiatku plavby ju uzamkli zvonka.

Pozrite si k téme aj príspevok zo spravodajstva RTVS:

Pátrajú v hĺbke až štyri kilometre

Do pátrania úrady vysielajú ďalších desať lodí a niekoľko diaľkovo ovládateľných ponorných zariadení s kamerami, čo by podľa BBC zdvojnásobilo rozsah operácie. Hľadanie sa sústreďuje na oblasť, kde v utorok (20. 6.) a stredu záchranári zachytili pod vodou šírenie zvukov, ktoré médiá spočiatku popisovali ako pravidelné búchanie.

Ponorku dlhú necelých sedem metrov hľadajú tímy v oblasti veľkej zhruba ako celé Belgicko, a to až do hĺbky štyritisíc metrov. Do operácie sa zapája tiež francúzska loď s robotom, ktorý sa dokáže v takýchto hĺbkach pohybovať.

Titan, ktorý patrí spoločnosti OceanGate Expeditions, viezol okrem šéfa firmy Stocktona Rusha tiež britského dobrodruha Hamisha Hardinga, francúzskeho znalca Titanicu Paula-Henriho Nargeoleta a britského podnikateľa s pakistanskými koreňmi Šahzádu Davúda a jeho 19-ročného syna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet