Na hlavný obsah

Stratená ponorka Titan mala problémy už aj v minulosti. Odborníci pred možnou katastrofou varovali

Pátranie po ponorke stále pokračuje.

Stratená ponorka Titan mala problémy už aj v minulosti. Odborníci pred možnou katastrofou varovali
Malá ponorka, ktorá smerovala k vraku Titanicu. Foto: Profimedia

Odborníci pred niekoľkými rokmi varovali prevádzkovateľa ponorky Titan, ktorá sa teraz stratila pri plavbe k vraku zaoceánskej lode Titanic, pred možnými „katastrofickými“ problémami.

Vyzvali ho tiež, aby podmorské zariadenie podstúpilo certifikačný proces. Napísal to denník The New York Times (NYT).

List adresovaný Stocktonovi Rushovi, ktorý je šéfom firmy OceanGate a teraz je tiež na palube Titanu, v roku 2018 podpísali viac ako tri desiatky ľudí. A to vrátane oceánografov, prieskumníkov morských hlbín, inžinierov a predstaviteľov firiem vyrábajúcich ponorky.

V mene americkej Spoločnosti pre námorné technológie v ňom vyjadrili „znepokojenie“ týkajúce sa vývoja ponorky a chystaných expedícií. A tiež obavy, že „experimentálny prístup“ spoločnosti OceanGate by mohol viesť k problémom, a to vrátane katastrofických.

V liste sa píše aj o tom, že marketing firmy bol „zavádzajúci“, pretože tvrdil, že ponorka dostojí, či dokonca prekročí bezpečnostné normy stanovené agentúrou pre posudzovanie rizík DNV, hoci u nej zariadenie spoločnosť nenechala otestovať.

OceanGate v roku 2019 potvrdila, že Titan netestovala žiadna nezávislá organizácia. Vysvetľovať každú inováciu externému subjektu ešte predtým, ako je testovaná v reálnom svete, je totiž podľa firmy v prípade rýchlych inovácií neprijateľné.

Podľa odborníkov je však práve testovanie treťou stranou „zásadnou súčasťou bezpečnostných opatrení, ktoré chránia všetkých užívateľov ponoriek“.

Spoločnosť, ktorej ponorka sa stratila v nedeľu (18. 6.) s piatimi ľuďmi na palube východne od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland, sa k listu odmietla vyjadriť.

Ponorka mala problémy aj v minulosti

Nie je to prvýkrát, keď sa Titan dostal do problémov. Nemecký podnikateľ Arthur Loibl, ktorý ponor k Titaniku absolvoval, serveru Spiegel Online povedal, že sa v čase jeho cesty opakovane vyskytli problémy s batériami a jeden z predchádzajúcich ponorov museli prerušiť v hĺbke 1 600 metrov.

Keď bol v roku 2018 na palube ponorky korešpondent americkej televízie CBS David Pogue, prestala zase fungovať komunikácia a trvalo vyše dve hodiny, kým sa ju podarilo obnoviť.

Pogue tvrdí, že by sa zariadenie malo aj v prípade výpadku elektrickej energie dostať na hladinu. To, že na hladine nepláva, podľa neho môže znamenať dve veci.

Buď sa ponorka o niečo zachytila na dne, čo ale považuje za nepravdepodobné, pretože tam nič okrem Titaniku nie je. Alebo došlo k porušeniu trupu a ponorka je zničená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet