Na hlavný obsah

Dráma v ženskej väznici: Znepriatelené gangy rozpútali vlnu násilia, následne vypukol aj požiar

Pri incidente zomreli už desiatky ľudí.

Násilné strety a požiar v ženskej väznici v Hondurase má 41 obetí. V zariadení vyhlásili stav núdze. Nepokoje sú údajne organizované. Pred väznicou sa zhromažďujú príbuzní odsúdených a žiadajú informácie.

Nepokoje vyvolala nevraživosť súperiacich gangov. Väzenkyne patriace do gangu Mara Salvatrucha známeho aj ako MS-13 prenikli do budovy, kde si svoj trest odpykávali členky skupiny Barrio 18. Napadli ich a cely podpálili.

Väčšina z obetí uhorela, ďalšie podľahli strelným zraneniam. Úrady na miesto vyslali hasičov, políciu aj vojakov.

Téme sa venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

„Obyvatelia Hondurasu musia vedieť, že za žiadnych okolností nedovolíme útok alebo sabotáž akcií namierených proti organizovanému zločinu, ktorý sa zmocnil väzenského systému tejto krajiny,“ uviedla zástupkyňa ministerstva pre bezpečnosť Julissa Villaneuvová.

Vo väznici v meste Tamara, kde žije zhruba 900 odsúdených vyhlásili stav núdze. Úrady sú na informácie o obetiach skúpe. „“Nič nám nepovedali. Stojím tu už od rána a nič som sa nedozvedel. Chceme vedieť, čo sa deje a či sú medzi obeťami naši príbuzní,“ povedal otec jednej z väzenkýň Salomón García.

Podobné incidenty v Hondurase nepredstavujú výnimku. V roku 2012 uhorelo vo väznici v meste Comayagua viac ako 350 ľudí. Pri prestrelke medzi znepriatelenými gangmi pred piatimi rokmi zomrelo osemnásť väzňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet