Na hlavný obsah

Európska únia ratifikovala Istanbulský dohovor, platnosť nadobudne v októbri

Listinu o schválení uložili v Štrasburgu.

Európska únia ratifikovala Istanbulský dohovor, platnosť nadobudne v októbri
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: unsplash.com

Európska únia v stredu (28. 6.) ratifikovala Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu, známy ako Istanbulský dohovor. V štrasburskom sídle Rady Európy (RE) uložila listinu o schválení dohovoru.

Na slávnosti uloženia listiny o schválení v Paláci Európy, štrasburskom sídle RE, sa v mene EÚ zúčastnila eurokomisárka pre rovnosť Helena Dalliová a švédsky veľvyslanec pri RE Marten Ehnberg, za súčasné predsedníctvo v Rade EÚ. Radu Európy zastupovala jej generálna tajomníčka Marija Pejčinovičová Buričová.

Komisárka Dalliová spresnila, že ratifikáciou Istanbulského dohovoru EÚ garantuje, že na boj proti násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu sa budú v celej Únii uplatňovať minimálne trestnoprávne normy.

Švédska ministerka pre rodovú rovnosť a pracovný život Paulina Brandbergová pri tejto príležitosti vyhlásila, že je to deň „vhodný na oslavu, ale aj na zamyslenie sa nad prácou, ktorá je ešte pred nami“.

„EÚ má 14 z 20 krajín, ktoré sa celosvetovo najlepšie umiestnili v oblasti rodovej rovnosti. Aj napriek tomu asi 22 percent žien v EÚ už zažilo násilie zo strany svojich partnerov. Pristúpením k dohovoru EÚ získava dôležitý nástroj na boj proti násiliu na ženách a domácemu násiliu,“ vysvetlila Brandbergová.

Podpísali ho všetky členské krajiny

K dnešnému dňu Istanbulský dohovor ratifikovalo 38 zmluvných strán (37 štátov a Európska únia). Podpísali ho všetky členské štáty EÚ, ale ratifikovalo ho len 21. Bulharsko, Česká republika, Litva, Lotyšsko, Maďarsko a Slovensko tak zatiaľ neurobili.

„Dúfam, že členské štáty EÚ, ktoré sa ešte nestali zmluvnými štátmi, budú teraz inšpirované k tomu, aby tak urobili a dohovor ratifikovali,“ vyhlásila Pejčinovičová Buričová. Istanbulský dohovor nadobudne platnosť pre Európsku úniu ako organizáciu 1. októbra 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet