Na hlavný obsah

Hekeri aj naďalej vydierajú Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici. Odpočítavajú dni na splatenie výkupného

Hekerská skupina si od univerzity sumu 500-tisíc dolárov.

Hekeri aj naďalej vydierajú Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici. Odpočítavajú dni na splatenie výkupného
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Hekeri aj naďalej vydierajú Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici. Skupine sa podarilo ukradnúť obrovské množstvo dát. Aktuálne odpočítavajú dni na splatenie výkupného. Univerzite dali čas do konca týždňa. Ide o najväčší hekerský útok na univerzitu na Slovensku v novodobej histórii.

Emailové komunikácie, dáta z akademického informačného systému, či množstvo elektronických dokumentov. To všetko sa podarilo získať kyberzločincom pred týždňom.

Hekerskému útoku sa venovala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

Heckerská skupina si za nezverejnenie dát pýta od univerzity sumu 500-tisíc dolárov (v prepočte 456 280 eur. „Od začiatku sme boli rozhodnutí, že nepristúpime k tomu, aby sme toto výkupné uhradili,“ uviedol rektor Univerzity Mateja Bela Vladimír Hiadlovský.

Podľa odborníkov sa kybernetický priestor na úrovni univerzít nedostatočne chráni pre finančné a personálne poddimenzovanie.

„Útočníci sú motivovaní ziskom a zneužívajú túto vedomosť a útočia preto na inštitúcie, ktoré nemajú optimalizovanú kybernetickú bezpečnosť,“ dodal IT špecialista, odborník na kybernetickú bezpečnosť Michal Korchaník.

Úniky dát pritom môže mať závažné dôsledky. „V prvom rade tu máme legislatívu GDPR, ktorá hrozí vysokými pokutami v prípade takýchto útokov,“ spresnil Korchaník.

Spolupráca s NBÚ

Národné centrum kybernetickej bezpečnosti upozorňuje, že v priebehu odpočtu na zaplatenie požadovanej sumy si môže dáta zakúpiť aj niekto iný. Univerzita spolupracuje s Národným bezpečnostným úradom (NBÚ). Súčinnosť s riešením situácie poskytuje aj košická univerzita Pavla Jozefa Šafárika.

„UPJŠ je pravidelne vystavená elektronickým útokom rôzneho typu. Z toho dôvodu máme tím pre riešenie bezpečnostných incidentov na univerzite. Je prvým medzinárodne akreditovaným akademickým tímom na Slovensku,“ ozrejmil prorektor pre informatizáciu UPJŠ v Košiciach Gabriel Semanišin.

Konkrétne kroky v súvislosti s riešením tejto situácie vedenie Univerzity Mateja Bela špecifikovať nechce. Približne 800 zamestnancov sa obáva, či sa táto situácia nedotkne aj ich výplat.

„Myslím si, že júlový výplatný termín za mesiac jún by sme s odretými ušami mali zvládnuť,“ dodal Hiadlovský. Rektor zároveň garantoval študentom posledných ročníkov, že svoje štúdium riadne ukončia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny