Na hlavný obsah

Humanitárna kríza na Ukrajine je po zničení priehrady oveľa závažnejšia, tvrdí OSN

Až 700-tisíc ľudí naliehavo potrebuje pitnú vodu.

Humanitárna kríza na Ukrajine je po zničení priehrady oveľa závažnejšia, tvrdí OSN
Obyvatelia sú evakuovaní zo zaplavených oblastí v ukrajinskom meste Cherson. Foto: TASR/AP

Ukrajina v súčasnosti čelí „výrazne závažnejšej“ humanitárnej kríze než pred zničením Kachovskej priehrady na rieke Dneper. Upozornil v sobotu (10. 6.) námestník generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths. Informoval o tom denník The Guardian.

„Pravdou je, že toto je len začiatok toho, aby sme videli skutočné dôsledky tohto činu,“ uviedol Griffiths. Ako dodal, „mimoriadny počet“ až 700 000 ľudí v postihnutých oblastiach v súčasnosti naliehavo potrebuje pitnú vodu.

Zaplavenie poľnohospodárskej pôdy v jednej z najvýznamnejších obilníc sveta tiž spôsobí „kaskádu problémov“ vrátane zníženej miery vývozu obilia, vyšších cien potravín vo svete a menej jedla pre milióny ľudí v núdzi, varoval ďalej Griffiths.

Pôsobením najmä prostredníctvom ukrajinských humanitárnych organizácií sa OSN podarilo dostať k 30 000 ľuďom nachádzajúcim sa v zaplavených oblastiach pod kontrolou Ukrajiny, cituje Guardian.

Stretnutie s ruským veľvyslancom

Griffiths dodal, že sa stretol aj s ruským veľvyslancom pri OSN v záujme získania prístupu do Ruskom kontrolovaných častí juhoukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom pomoci tamojším obetiam záplav.

Utorkové (6. 6.) zničenie priehrady spôsobilo rozsiahle záplavy, v dôsledku ktorých museli z domovov utiecť alebo evakuovať sa tisíce ľudí. Voda zaplavila desiatky dedín i časti oblastnej metropoly Cherson, čo vyvolalo obavy z možného vypuknutia humanitárnej katastrofy. Z odpálenia priehrady sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet