Na hlavný obsah

Jadrové veľmoci posilňujú svoje arzenály, uviedol Štokholmský inštitút pre mierový výskum

Celosvetové počty jadrových zbraní desaťročia klesali.

Jadrové veľmoci posilňujú svoje arzenály, uviedol Štokholmský inštitút pre mierový výskum
Na snímke výbuch jadrovej zbrane. Foto: Wikipédia - Voľné dielo

Štáty s jadrovými zbraňami posilňujú svoje nukleárne arzenály vzhľadom na vojnu na Ukrajine a celkovo sa zhoršujúcu bezpečnostnú situáciu vo svete. Vyplýva to z výročnej správy Štokholmského inštitútu pre mierový výskum (SIPRI), ktorú táto nezávislá organizácia zverejnila v pondelok (12. 6.).

Celosvetový počet jadrových hlavíc sa podľa správy v roku 2022 znova znížil – o takmer 200 na odhadovaných 12 512. Na druhej strane sa začal zvyšovať počet aktívnych nukleárnych zbraní, a to o 86 na 9 576.

„Globálne znižovanie počtu aktívnych jadrových hlavíc sa zjavne zastavilo a ich počty znova rastú,“ píše sa v správe SIPRI. USA a Rusko, dve zďaleka najväčšie jadrové veľmoci sveta, medzitým spustili rozsiahle a nákladné programy modernizácie svojich atómových zbraní a nosných raketových, lietadlových a ponorkových systémov.

Celosvetové počty jadrových zbraní desaťročia klesali. Dôvodom však bolo najmä to, že Rusko a USA demontovali vyradené hlavice. Experti SIPRI preto neskúmajú len odhadované celkové zásoby týchto zbraní, ale aj počty hlavíc, ktoré možno aktívne použiť.

Podľa SIPRI disponuje jadrovými zbraňami deväť krajín: okrem Ruska a USA sú nimi Čína, Francúzsko, Británia, Pakistan, India, Izrael a Severná Kórea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet