Na hlavný obsah

Kvalitný slovenský cesnak z obchodov vytlačil dovoz zo zahraničia

Mnohí pritom nášmu cesnaku pripisujú liečivé účinky.

Kvalitný slovenský cesnak z obchodov vytlačil dovoz zo zahraničia
Na ilustračnej snímke cesnak. Foto: RTVS

Dozrel slovenský cesnak. Kedysi ho pestovali vo veľkom, no teraz zostalo už iba niekoľko hektárov. Dovoz zo zahraničia ho vytlačil aj z obchodov. Mnohí pritom nášmu cesnaku pripisujú liečivé účinky. Štáb RTVS nakrúcal u jedného z posledných pestovateľov.

„Za starých čias v tejto oblasti bývalo 100 hektárov cesnaku. Dnes nám tu zostali asi dva hektáre, ktoré sú úplne zanedbateľné,“ hovorí pestovateľ cesnaku Imrich Kováč.

Pán Kováč zostal posledným pestovateľom cesnaku v Komoči. Z malej dediny, kde má cesnak ideálnu klímu aj pôdu, voľakedy zásobovali celé Československo. Pred 15 rokmi však trh zaplavil lacný cesnak z Číny a o lokálny už nebol záujem.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„V tom období už na pulte obchodu stálo 20 korún. Tej cene sa konkurovať nedalo. Viac-menej to pestovanie malopestovateľmi zmizlo,“ upozorňuje Kováč.

V obchodoch stále nájdeme aj čínsky, ale najmä španielsky cesnak. Vďaka technológiám ho tam vypestujú oveľa viac a s nižšími nákladmi. U nás od pestovania odrádzajú drahé hnojivá, závlaha a ručný zber, s čím je spojený problém nájsť zberačov.

Ceny určuje dovoz

„Naša sebestačnosť v produkcii cesnaku je niekde na úrovni 50 percent. Zberové plochy v posledných rokoch mierne stúpali, no nemôžeme hovoriť o výraznom pozitívnom trende,“ uviedol Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Vidím celkom príjemnú tú úrodu aj veľkosť hlavičiek aj zdravotný stav toho cesnaku,“ dodal.

Keďže ceny určuje dovoz, slovenský cesnak rapídne nezdražel posledných päť rokov. Novú úrodu v Komoči zbieral aj desaťročný Leonard – zaúča sa, aby cesnak z bývalej cesnakovej veľmoci úplne nezmizol.

„Bola by škoda, keby sa tento cesnak úplne prestal pestovať, lebo už teraz je ho tu málo,“ skonštatoval Leonard.

Poctivý domáci cesnak uchovávajú pestovatelia nie s použitím chémie, ale tradičným sušením na vzduchu. Istota, že ide o domáci slovenský cesnak, je kúpiť ho u pestovateľa priamo z dvora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko