Na hlavný obsah

Malé Moldavsko hostí druhý samit Európskeho politického spoločenstva. Pricestoval Zelenskyj aj Ódor

Platforma oslávi prvé narodeniny o tri týždne.

Malé Moldavsko hostí druhý samit Európskeho politického spoločenstva. Pricestoval Zelenskyj aj Ódor
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a slovenský premiér Ľudovít Ódor. Foto: Predseda vlády SR

Neďaleko moldavského Kišiňova, 40 kilometrov od ukrajinských hraníc, sa začal samit Európskeho politického spoločenstva, na ktorom sa zišli prezidenti a premiéri z takmer 50 štátov sveta. Na stretnutie pricestoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, spojencov chce presvedčiť o dodávkach stíhačiek i systémov protivzdušnej obrany Patriot. Slovensko zastupuje premiér Ľudovít Ódor.

Malé Moldavsko hostí veľký samit. Krajina, o ktorej mnohé médiá píšu ako o európskej periférii, sa teraz dostala do centra Európy. Vo štvrtok (1. 6.) totiž organizuje druhý samit Európskeho politického spoločenstva. Ide mimochodom o platformu, ktorá oslávi prvé narodeniny až o tri týždne.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Anna Síposová:


Komentátorka televízie France 24 Cathrine Nicolson vysvetlila, že celý projekt vznikol na popud francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona ako reakcia na ruskú agresiu na Ukrajine. Má zblížiť členské krajiny Európskej únie so všetkými, ktoré sú na starom kontinente vrátane Turecka, Arménska, Azerbajdžanu a Gruzínska.

V rodnom liste má napísané, že má podporiť politický dialóg a posilniť bezpečnosť, stabilitu a prosperitu európskeho kontinentu. Vzhľadom na to, že organizácia vznikla len nedávno, médiá o nej píšu ako o nepopísanom papieri, ktorý svoju úlohu a význam nastavuje.

Hlavné témy samitu

Poradkyňa prezidenta Emanuela Macrona pre európske záležitosti Garance Pineau v Bratislave na Globsecu konštatovala, že samit bude mať na stole najmä tri témy. A to bezpečnosť, energetickú politiku a spoluprácu. Najmä pokiaľ ide o bezpečnosť, malo by dôjsť ku konkrétnym návrhom, medzi inými aj ako chrániť kritickú infraštruktúru. Samit je však dôležitý míľnik aj pre Moldavsko.

Prezidentka Mari Sandu ho považuje za symbolický moment, ktorý predstavuje medzinárodné uznanie Moldavska a obrovskú zodpovednosť. Dodala, že budúcnosť krajiny je v Európskej únii. Moldavsko má separatistický región Podnestersko, ktorý vyhlásil v 90. rokoch nezávislosť, no doteraz ho neuznalo ani Rusko. Moskva má však na tomto území 1 600 vojakov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál