Na hlavný obsah

Minimálny dôchodok, dávky v hmotnej núdzi aj príspevok na bývanie sa zvýšia, schválili to poslanci NR SR

Záťaž na štátny rozpočet predstavuje vyše 20 miliónov eur.

Minimálny dôchodok, dávky v hmotnej núdzi aj príspevok na bývanie sa zvýšia, schválili to poslanci NR SR
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Štát zvýši príspevky na bývanie, dávky v hmotnej núdzi, ale aj minimálny dôchodok. Tento týždeň schválilo novelu Zákona o pomoci v hmotnej núdzi 128 poslancov.

Po novom budú príspevky na bývanie závisieť od počtu osôb v domácnosti a namiesto januára sa mimoriadne zdvihnú už od októbra. Odborníci schválenie novely oceňujú, keďže inflácia klesá pomaly a aktuálne je na úrovni 12 percent.

Minimálne dôchodky sa budú valorizovať už od júla podľa novej výšky životného minima 264,20 eura. Kým doteraz minimálna penzia bola 136 percent životného minima, po novom to bude už 145 percent.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Štefánia Kačalková:

Z novely vyplýva aj zvýšenie príspevkov na bývanie od októbra pre tých, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi. „Takže dôchodcovia s najnižšími príjmami si polepšia v tomto roku dvakrát – prvýkrát od 1. júla a druhýkrát od jesene vďaka tejto našej novele,“ uviedol jeden z predkladateľov – poslanec Milan Krajniak (Sme rodina).

Hranicou chudoby na Slovensku je 495 eur – z tejto alebo ešte nižšej sumy musí vyžiť každý tretí dôchodca. Prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Gálisová hovorí, že zvýšenie príspevkov je pre dôchodcov dobrou správou. „Pretože starší ľudia naozaj potrebujú už zvýšenie – a hlavné minimálnych dôchodkov,“ mieni.

Niektorí budú stále živoriť, tvrdí ekonóm

Ekonóm a odborár Ján Košč vníma, že zvýšenie životného minima o 30 eur pomôže niektorým viac, iní budú stále živoriť. „Napriek tomu, že životné minimum sa zvýši relatívne zásadným spôsobom, stále nebude odzrkadľovať minimálne náklady na život,“ povedal Košč.

Zo štátneho rozpočtu pôjde na vyšší príspevok na bývanie a posunutie valorizácie dávok v hmotnej núdzi 9,5 milióna a na minimálne dôchodky vyše 12 miliónov eur. Člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster však konštatuje, že aj keď verejné financie sú vo vysokom riziku, pre infláciu bolo nutné zvýšiť tieto sociálne dávky.

Nešťastná je podľa neho forma, opäť totiž išlo o poslanecký návrh. „Bez toho, aby si spravili k tomu analytickú úlohu a našli aj zdroje. Lebo, samozrejme, že je ľahké minúť peniaze, je oveľa ťažšie na to nájsť aj zdroje,“ dodal Šuster.

Krajniak reaguje, že novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa tvorila najskôr na ministerstve práce. „Ja som pripravoval túto novelu ešte v čase, keď som bol ministrom. Oceňujem, že v programovom vyhlásení vlády túto novelu podporila aj vláda pána Ódora,“ uzavrel exminister.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika