Na hlavný obsah

Mladé dievča (†11) zomrelo na palube lietadla. Nezachránil ju ani zásah lekára či núdzové pristátie

Tragédia sa stala na lete z Istanbulu do New Yorku.

Mladé dievča (†11) zomrelo na palube lietadla. Nezachránil ju ani zásah lekára či núdzové pristátie
Na snímke je lietadlo spoločnosti Turkish Airlines. Foto: ČTK

Jedenásťročné dievča, ktoré cestovalo letom z Istanbulu do New Yorku, v nedeľu (11. 6.) zomrelo napriek úsiliu lekára na palube a záchranárov na letisku, kde lietadlo núdzovo pristálo. Informoval o tom denník The Washington Post na svojom webe s odvolaním sa na informácie leteckej spoločnosti Turkish Airlines a budapeštianskeho letiska.

Podľa letiska v Budapešti, kam lietadlo zmenilo svoj smer, dieťa počas letu stratilo vedomie. Turkish Airlines vo vyhlásení uviedla, že palubný personál požiadal o pomoc všetkých lekárov na palube. Kapitán zatiaľ zmenil kurz na pristátie v Maďarsku. Totožnosť dievčaťa zatiaľ neuverejnili.

Lekár sa pokúsil oživiť dievča vykonaním masáže srdca, uviedla letecká spoločnosť. Po pristátí lietadla na budapeštianskom Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta prevzali úsilie záchranári. Zatiaľ sa nevie, čo spôsobilo túto zdravotnú pohotovosť.

„Napriek rýchlemu a profesionálnemu zásahu sa jej život, žiaľ, nepodarilo zachrániť,“ uviedlo letisko vo vyhlásení. Rodina dievčaťa vystúpila z lietadla v Budapešti a let nakoniec pokračoval do New Yorku. Tam pristál s viac ako štvorhodinovým omeškaním.

„Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a blízkym a zdieľame ich bolesť,“ uviedla vo svojom vyhlásení spoločnosť Turkish Airlines.

Život ohrozujúce zdravotné nehody vo vzduchu sa vyskytujú zriedka. Uviedol to minulý mesiac pre denník The Washington Post odborník na leteckú zdravotnú starostlivosť.

Tvrdil, že menej ako dve percentá zdravotných udalostí počas letov majú takú mieru závažnosti, aby si vyžiadali odklon letu. Štúdia z roku 2013 zistila, že zdravotné problémy, vrátane závratí, problémov s dýchaním a nevoľnosti alebo zvracania, sa vyskytnú pri 1 zo 604 letov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet