Na hlavný obsah

Na palube stratenej ponorky mala byť tiež. Do poslednej chvíle verila, že manžel a syn sa vrátia

Plavidlo smerovalo k vraku legendárneho Titanicu.

Na palube stratenej ponorky mala byť tiež. Do poslednej chvíle verila, že manžel a syn sa vrátia
Malá ponorka Titan, ktorou sa potápajú k vraku Titanicu. Foto: SITA/OceanGate Expeditions via AP

Štyri dni Christine Davúdová dúfala, že sa jej manžel a syn vrátia z výletu ponorkou k vraku Titanicu, a potom sa musela začať zmierovať s tragickou skutočnosťou. Žena, ktorá mala pôvodne ísť k vraku slávneho parníka tiež, to povedala v rozhovore s BBC.

Šahzáda Davúd s manželkou plánovali ísť k vraku Titanicu už pred niekoľkými rokmi, ale ich plány zmarila pandémia covidu. Po skončení pandémie sa Christine rozhodla prenechať svoje miesto v ponorke Titan 19-ročnému synovi Sulemanovi, ktorý po ceste do hlbín túžil viac. Na dne sa navyše chystal prekonať Guinnessov rekord v skladaní Rubikovej kocky.

Christine však bola spolu s dcérou Alinou na palube sprievodnej lode, keď sa Šahzáda, Suleman a traja ďalší muži chystali nastúpiť do ponorky. „Bola som naozaj šťastná, pretože obaja to chceli urobiť už dlho,“ spomínala v rozhovore a dodala, že rodina sa lúčila objatiami a vtipmi.

Keď však ponorka zostúpila k vraku Titanicu, spojenie sa náhle prerušilo. „Vtedy som nechápala, čo to znamená, a potom to už išlo z kopca,“ povedala.

V návrat rodiny verila

Davúdová sledovala úsilie o obnovenie spojenia a niekoľkodňové medzinárodné pátranie po piatich ľuďoch na palube ponorky z paluby sprievodnej lode. „Myslím, že som stratila nádej, keď uplynulo 96 hodín,“ povedala a dodala, že v tom čase napísala svojej rodine správu, že sa pripravuje na najhoršie.

Dcéra Alina verila o niečo dlhšie. Nádej stratila až vtedy, keď im americká pobrežná stráž oznámila, že v blízkosti vraku Titanicu v hĺbke 3 800 metrov sa našli trosky ponorky, ktoré pravdepodobne implodovali v dôsledku obrovského tlaku vody.

Christine a Alina sa v sobotu (24. 6.) vrátili na pevninu v kanadskom meste St John’s. V nedeľu (25. 6.) sa konala pohrebná modlitba. Na otázku, či sa niekedy dokáže vyrovnať s tragédiou, Davúdová odpovedala, že nevie, či sa niečo také vôbec dá. „Chýba mi. Veľmi, veľmi mi chýba,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet