Na hlavný obsah

NAKA zadržala piatich vysokopostavených úradníkov vrátane šéfa PPA Jozef Kissa

Dôvodom sú podozrenia z korupcie.

NAKA zadržala piatich vysokopostavených úradníkov vrátane šéfa PPA Jozef Kissa
Na ilustračnej snímke príslušník Národnej kriminálnej agentúry. Foto: RTVS

Národná kriminálna agentúra (NAKA) rieši opäť eurofondy na ministerstve pôdohospodárstva. Po kauze Dobytkár teraz elitní policajti začali akciu Tajomník. Zadržali päť osôb – vysokopostavených ministerských úradníkov – vrátane šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozefa Kissa.

NAKA rozbehla akciu už v skorých ranných hodinách. Domové prehliadky, zásah na ministerstve a v platobnej agentúre, cez ktorú tečú farmárom z Bruselu ročne stámilióny na dotácie. Polícia spolu zasahovala na ôsmich adresách.

„Môžem potvrdiť, že od rána zásah NAKA na PPA prebieha. Poskytujeme plnú súčinnosť OČTK a takisto poskytujeme vyjadrenia, ktoré od nás požadujú,“ uviedla hovorkyňa PPA Vladimíra Pôbišová. Spoluprácu s vyšetrovateľmi deklaroval aj samotný agrorezort.

Polícia zadržala spolu päť osôb. Priamo z ministerstva mali odviezť Martina Ondráša, ktorý bol poradcom exministra Samuela Vlčana, či Vincenta Danka, ktorý na ministerstve zastrešoval komunikáciu s PPA.

Zásah NAKA sledoval aj redaktor RTVS Marek Gudiak:

Ďalším podozrivým z okruhu blízkych ľudí Samuela Vlčana je Zuzana Nouzouvská. Exminister z nej urobil šéfku služobného úradu ministerstva. V rezorte však pôsobila aj za éry Gabriely Matečnej.

Rovnako v rukách polície skončil aj neúspešný kandidát na poslanca za hnutie OĽANO a poradca expremiéra Eduarda Hegera Peter Majtán.

NAKA zadržala aj generálneho riaditeľa platobnej agentúry Jozefa Kissa. Predstavuje novú éru manažérov, ktorý mali agentúru očistiť od korupcie. Do úradu ho dosadil bez výberového konania práve Vlčan.

Polícia v prípade rozbehla hneď niekoľko trestných stíhaní. „Vyšetrovateľ NAKA začal trestné stíhanie za zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a dražbe, ďalej za obzvlášť závažné zločiny subvenčného podvodu a porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločin vydierania,“ priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Zneužitie eurofondov

Za všetkým je podozrenie zo zneužitia eurofondov a štátnych prostriedkov v agrorezorte.

„Boli tam také dve zvláštne okolnosti, že protikorupčné oddelenie, aké som zriadil na ministerstve, bolo zrušené pánom Vlčanom. A také isté protikorupčné, aké zriadil pán Jánoš na PPA, zrušil zasa pán Kiss. Komu prekážajú protikorupčné oddelenia, ten má nejaký problém,“ vyjadril sa k situácii exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

Hnutie OĽANO, ktorá po odstúpení Jána Mičovského nominovala za ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, teraz z piatich podozrivých v akcii Tajomník poukazuje na jedinú osobu – Martina Ondráša.

„Tento človek je strojca podvodov na ministerstve pôdohospodárstva. Vyzývame preto pani prezidentku, aby odvolala ministra pôdohospodárstva,“ reagoval líder hnutia Igor Matovič.

Brusel uvalil pre kauzu Dobytkár na eurofondy pre farmárov 25-percentné korekcie. Ak sa preukáže, že rezort pôdohospodárstva má s korupciou stále problémy, tak korekcie môžu pokračovať a Slovensku hrozí miliónová pokuta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko