Na hlavný obsah

Nemocnice predstavujú projekty. Rozdeliť si majú vyše 600 miliónov eur z plánu obnovy

Na Rázsochy musia nájsť peniaze v štátnom rozpočte.

Nemocnice predstavujú projekty. Rozdeliť si majú vyše 600 miliónov eur z plánu obnovy
Ilustračná snímka – Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Nemocnice začali predstavovať svoje projekty, na ktoré chcú získať európske peniaze. Rozdeliť si majú vyše 600 miliónov, za ktoré sa mali pôvodne postaviť Rázsochy a nemocnica v Martine.

Nemocnice v Banskej Bystrici, Trnave, Martine, Košiciach, Prešove aj bratislavský Národný ústav detských chorôb dostali druhú šancu. Prišli s projektmi, ako zariadenia zmodernizovať.

„Rozhodnutie, že sa ide do veľkých štátnych koncových nemocníc, veľmi kvitujem. Tam vychovávame budúci zdravotnícky personál, prebieha tam veda a výskum. Pre mňa sú najhlavnejšie dve kritériá – medicínska opodstatnenosť a realizovateľnosť v rámci plánu obnovy,“ uviedol zdravotnícky expert Oskar Dvořák.

Ako sú projekty pripravené, nechce bližšie komentovať rezort zdravotníctva a nemôžu ani nemocnice a politici. Zaviazali sa mlčať.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Pekné projekty, som nadšený, ako všetci napriek zákazu, ktorý vydal pán minister ešte predtým, pracovali na svojich projektoch. Sú vnútorne silní a myslím si, že je to taká nádej pre zdravotníctvo na Slovensku, že sú tu ľudia, ktorí chcú pracovať ďalej aj za naozaj ťažkých podmienok,“ hovorí poslanec Vladimír Baláž (Smer-SD).

„Za stranu Hlas-SD budem rada, ak sa nájde taká nemocnica, ktorá má tak kvalitne pripravený projekt, že do júna 2026 sa stihnú tie peniaze prečerpať a nebudeme ich musieť vrátiť naspäť do Bruselu. To by bola naozaj veľká hanba a medzinárodná blamáž pre Slovensko,“ hovorí podpredsedníčka strany Hlas-SD Zuzana Dolinková.

Rázsochy zo štátneho rozpočtu

Za 330 miliónov eur mala vyrásť Martinská nemocnica. Do verejného obstarávania na jej výstavbu sa však neprihlásila žiadna firma. Namiesto kompletne vybavenej nemocnice tak napokon skúsia postaviť aspoň hrubú stavbu a zvyšok prerozdelia na rekonštrukciu ďalších nemocníc.

Na bratislavské Rázsochy sa budú musieť podľa ministra zdravotníctva nájsť peniaze v štátnom rozpočte. Poslanec Vladimír Baláž si myslí, že 281 miliónov na to stačiť nebude.

„Taká veľká nemocnica akú my chceme, stála vo Viedni tri miliardy eur a v Štokholme ju plánovali za dve miliardy, stojí osem miliárd a ešte nie je hotová. Nebuďme malí a nechcime mať v Bratislave nemocnicu za 300 miliónov eur, to sa nedá urobiť. Rátajme s investíciou minimálne miliardu eur,“ upozorňuje Baláž.

Stretnutie so zástupcami nemocníc bude pokračovať aj v piatok (9. 6.). Ktoré napokon uspejú a dostanú peniaze z plánu obnovy budeme vedieť pravdepodobne na budúci týždeň v pondelok (12. 6.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko