Na hlavný obsah

Nemyslel som si, že sa mi podarí dosiahnuť niečo podobné, vraví rekordér Ramsay

Jeho rozhodnutie podporila aj manželka.

Nemyslel som si, že sa mi podarí dosiahnuť niečo podobné, vraví rekordér Ramsay
Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay s darovanou fujarou.

Tréner Craig Ramsay povedie slovenskú hokejovú reprezentáciu aj v nasledujúcej sezóne. Jeho pokračovanie pri národnom tíme oznámil na tlačovej konferencii v Bratislave prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

Ramsay vytvoril na šampionáte v Rige v zápase proti Kazachstanu nový rekord. Slovenský tím viedol od augusta 2017 v pozícii trénera už 123-krát, čo mu zabezpečilo osamostatnenie sa na čele rebríčka pred Júliusom Šuplerom a Jánom Filcom.

„Škoda, že môj rekordný zápas proti Kazachstanu na svetovom šampionáte sa nám nepodarilo vyhrať. Aj preto budem mať na rekordný súboj trpkú spomienku. Na druhej strane si nesmierne vážim, čo sa nám spolu podarilo dosiahnuť. Nielen mne, ale celej slovenskej reprezentácii za šesť rokov našej spoločnej cesty,“ reagoval dojatý Ramsay.

„Vždy sme boli jeden tím, ktorý víťazil aj prehrával spolu. Nikdy to nebolo iba o hráčoch, o jednotlivcoch či iba o trénerovi. Vždy to bolo o nás,“ dodal Ramsay, ktorý po dueli s Kazachstanom odkoučoval v Lotyšsku ešte ďalšie dve stretnutia proti Slovinsku a Nórsku.

Od zväzu dostal fujaru

SZĽH na čele s Miroslavom Šatanom mu pri príležitosti dosiahnutia tohto významného míľnika daroval viacero spomienkových darčekov. Sklenená trénerská tabuľa, šiltovka s logom „Lucky Boy“ a najmä slovenská fujara. Aj tieto predmety budú trénerovi pripomínať dosiahnutý rekord.

„Premýšľali sme, aký špeciálny darček venujeme Craigovi. Keď sme chceli, aby Craig prišiel, tak sme hovorili, že chceme, aby bol dirigentom, ktorý bude pískať a hráči budú podľa neho hrať. Hľadali sme nejakú píšťalu, ale nakoniec sme sa rozhodli, že mu dáme rovno fujaru. Verím, že ešte aspoň jeden rok budú hráči hrať tak, ako Craig bude na nej pískať,“ ozrejmil výber fujary Šatan.

Craig Ramsay dostal od zväzu na pamiatku fujaru. Foto: TASR

Po oznámení Ramsayho zotrvania je teda isté, že spomínané číslo ešte porastie a že Kanaďan by mal viesť Slovákov aj na 87. majstrovstvách sveta, ktoré bude hostiť Praha a Ostrava.

„Nemyslel som si, že s blížiacim sa záverom mojej trénerskej kariéry sa mi podarí dosiahnuť niečo podobné. Asi by som ponuku prijal aj tak, bez ohľadu na to, či sa hrá v Českej republike a bez ohľadu na to, aký výsledok sme teraz dosiahli,“ uviedol tréner slovenskej reprezentácie.

„Zápasy na šampionáte v Česku budú prakticky ako naše domáce. Verím, že budeme pokračovať v našej hre, ktorá je hlavne útočná, rýchla a tvrdá. Dúfam, že dosiahneme úspech,“ dodal Ramsay, ktorému zotrvanie na Slovensku odobrila aj manželka.

„Pred tým než som sa rozhodol, som sa rozprával s manželkou, pretože ona mi rozumie. Ona mi povedala, viem, že sa vrátiš a nevzdáš to. Trocha ma mrzí, že počas posledných rokov, nemala veľa príležitosti byť tu, pretože to tu má veľmi rada. Dúfam, že sa nájde viac príležitosti, aby prišla,“ priznal rodák z krajiny javorového listu.

Už bez Podkonického

Craig Ramsay velí striedačke národného tímu už takmer šesť rokov. Okrem jeho ďalšieho pokračovania sa po svetovom šampionáte v Rige rozoberala aj otázka zotrvania doterajších, prípadne angažovania nových, asistentov.  

Okolnosti sa zmenili niekoľko dní po skončení MS, keď vyšla na povrch správa, že Andrej Podkonický podpísal kontrakt s ruským tímom Avangard Omsk, ktorý pôsobí v nadnárodnej KHL.

Andrej Podkonický po boku Ramsayho na MS. Foto: TASR

V slovenskej reprezentácii ho už po boku Ramsayho neuvidíme, čo potvrdil aj Šatan. „Zatiaľ sme túto situáciu neriešili, máme pred sebou celé leto. Zásoba asistentov je dostatočná, takže to budeme riešiť až začiatkom sezóny. Otázku hlavného trénera máme vyriešenú a asistentov si vyberieme neskôr. Možno ich budeme počas sezóny rotovať tak, ako tomu bolo aj v minulosti a na každom turnaji budú iní asistenti. Momentálne nie je potrebné, aby sme to mali vyriešené,“  povedal  Šatan.

Ramsay má za sebou už sedem veľkých turnajov

Skúsený Kanaďan viedol Slovensko na piatich MS a dvoch OH. Na premiérovom šampionáte v roku 2018 v dánskej Kodani obsadili Slováci pod jeho vedením deviatu priečku. Rovnaké umiestnenie zopakovali aj o rok doma v Košiciach.

Po pandemickom roku 2020, kedy sa šampionát neuskutočnil, sa v lotyšskej Rige v roku 2021 podarilo Slovákom postúpiť zo základnej skupiny po dlhých ôsmich rokoch.

Na tento výsledok nadviazali aj o rok neskôr v Helsinkách a Tampere. Na oboch šampionátoch im patrilo konečné ôsme miesto. Z nedávno skončených MS v hokeji 2023 v Tampere a Rige sa Slováci vrátili s deviatou priečkou.

Najväčší úspech pod vedením Ramsayho dosiahol slovenský hokej na olympijskom turnaji v Pekingu 2022. Reprezentantom s dvojkrížom na hrudi vtedy zavesili na krk bronzové kovy. Na OH 2018 v kórejskom Pjongčangu skončili jedenásti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport