Na hlavný obsah

Nové lieky na obezitu prešli klinickými skúškami v USA, majú byť lepšie a lacnejšie

Nevýhodou je potreba ich dôsledného užívania.

Nové lieky na obezitu prešli klinickými skúškami v USA, majú byť lepšie a lacnejšie
Na snímke obézny muž. Foto: Unsplash

V Spojených štátoch prešli druhou fázou klinických skúšok dva nové lieky proti obezite. Mali by byť lacnejšie a účinnejšie ako injekcie proti obezite, ktoré sú dnes na trhu. Uvádza to časopis Nature. Dve látky spoločnosti Eli Lilly s anglickými názvami Orforglipron a Retatrutid napodobňujú prirodzený hormón produkovaný v ľudskom tráviacom trakte. Ten spomaľuje prijímanie potravy a znižuje chuť do jedla.

Látky, ktoré sú teraz dostupné na trhu pod obchodnými názvami Wegovy, Mounjaro alebo Ozempic, patria do skupiny zlúčenín nazývaných peptidy. Sú drahé a náročné na výrobu. Pacienti platia za Wegovy alebo Mounjaro viac ako 1 000 dolárov mesačne a riskujú, že budú musieť čakať na ďalšiu dávku z dôvodu momentálneho výpadku výroby, píše časopis.

Na druhej strane Orforglipron nie je peptid a dá sa ľahko vyrobiť a produkovať vo forme tabliet. Jeho cenu zatiaľ nestanovili, ale pravdepodobne bude „oveľa lacnejší“ ako v súčasnosti dostupné látky, uvádza Nature. „Osobne to považujem za prelom,“ komentoval výsledky internista z McMasterovej univerzity v kanadskom Hamiltone Sean Wharton, ktorý je spoluautorom štúdie.

Nevídaná účinnosť liekov

Zatiaľ čo Orforglipron sa môže pochváliť potenciálne nízkou cenou, Retatrutid preukázal v klinickej štúdii nevídanú účinnosť. Účastníci štúdie stratili za 11 mesiacov v priemere 24,2 percenta telesnej hmotnosti, čo je takmer o desať percent viac ako pri súčasných liekoch.

Ako ďalší prínos lekári vidia, že Retatrutid zafungoval u každého z účastníkov štúdie, pričom došlo k úbytku hmotnosti minimálne o päť percent. To je opäť prelom v porovnaní s liekmi súčasnosti. Tie sa ukázali ako účinné približne u 90 percent ľudí.

Nevýhodou liekov proti obezite je okrem možných vedľajších účinkov, ako sú nevoľnosť a zvracanie, aj potreba ich dôsledného užívania. „Tomu sa nedá vyhnúť. Naše telo funguje. Zdá sa, že ľudský mozog stanovuje určitý limit, koľko tuku si telo uloží. A lieky tento limit jednoducho potláčajú, ale nemenia ho,“ vysvetlil Wharton. Dodal, že ľudia, ktorí po určitom úspechu lieky vysadia, pravdepodobne stratenú hmotnosť opäť získajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet