Na hlavný obsah

Pochod vagnerovcov na Moskvu si vyžiadal životy 13 ruských pilotov

Poškodené ostali aj domy a cesty.

Pochod vagnerovcov na Moskvu si vyžiadal životy 13 ruských pilotov
Vagnerovci v tanku. Foto: TASR/AP

Ozbrojená vzbura Vagnerovej skupiny si vyžiadala životy 13 ruských pilotov, informovala ruský exilový server Meduza. S odvolaním sa na zdroje blízke Kremľu tiež uviedla, že šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa počas sobotňajšej (24. 6.) vzbury pokúsil spojiť priamo s prezidentom Vladimirom Putinom, ten to však odmietol.

Vagnerovci v sobotu obsadili Rostov na Done na juhozápade Ruska a pochodovali smerom na Moskvu, pričom Prigožin požadoval odvolanie ruského vojenského velenia. Vzburu však nakoniec ešte v ten istý večer ukončil s odôvodnením, že nechce, aby sa prelievala „ruská krv“.

„Toto tvrdenie bolo nielen vágne, ale aj nepravdivé – počas povstania už (v tom čase) zahynulo 13 ruských pilotov,“ tvrdí Meduza.

Ruské úrady podľa webu začali s Prigožinom rokovať už v piatok (23. 6.) večer, keď oznámil, že začína „pochod za spravodlivosť“ v súvislosti s útokom ruskej armády na jeho ľudí.

Kremeľ pôvodne dúfal v „relatívne pokojné“ riešenie situácie, ale nedokázal sa s Prigožinom dohodnúť. Nariadil preto ruským politikom, aby šéfa vagnerovcov verejne odsúdili. V sobotu ráno to potom urobil aj Putin v televíznom prejave, v ktorom označil Prigožina za zradcu.

Podľa zdrojov servera si Prigožin v sobotu okolo poludnia zrejme uvedomil, že zašiel priďaleko a že vyhliadky jeho konvoja smerujúceho do Moskvy nie sú dobré.

V prvých hodinách vzbury sa totiž vojaci nezačali hromadne pridávať k vagnerovcom a prvá obranná línia ruskej armády čakala na konvoj smerom na Moskvu. Prigožin sa v tom čase údajne pokúšal kontaktovať Kremeľ a dokonca volal Putinovi, „ale prezident s ním nechcel hovoriť“.

Vedenie Kremľa sa však tiež chcelo vyhnúť „krvavej konfrontácii“, a tak sa do rokovaní zapojili aj vedúci prezidentskej kancelárie Anton Vajno a tajomník bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. Následne ich zastrešil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, čo podľa jedného zo zdrojov umožnilo Prigožinovi ustúpiť a zachovať si aspoň čiastočne tvár.

Poškodené domy a cesty

Víkendová vzbura spôsobila poškodenie takmer 20 domov a viac ako 10 000 štvorcových metrov ciest. Podľa agentúry AFP ide o prvé informácie miestnych ruských úradov o škodách. Správy o škodách prišli z Voronežskej a Rostovskej oblasti, kde v sobotu operovali jednotky vagnerovcov.

Vedenie okresu vo Voronežskej oblasti, cez ktorý vedie diaľnica spájajúca Rostov na Done s Moskvou, v nedeľu (25. 6.) uviedlo, že pri pohybe vagnerovcov bolo poškodených 19 domov.

K poškodeniu podľa vyhlásenia na sociálnej sieti Telegram došlo v sobotu po „strete, ktorý sa odohral pri (obci) Jelizavetovka“. Jeden z predstaviteľov spresnil, že vagnerovci sa na mieste pustili do konfliktu s ruskou armádou.

Starosta Rostova Alexej Logvinenko zasa informoval o poškodení ciest ťažkou vojenskou technikou. Na fotografiách, ktoré starosta zverejnil, bolo vidieť, že ulice poškodili tankové pásy. „Tímy začnú škody odstraňovať ešte dnes,“ povedal Logvinenko.

Škody na cestách počas bleskových nepokojov nespôsobili len vagnerovci. Z miest na trase medzi Rostovom na Done a Moskvou prišli v sobotu zábery bagrov, ktoré rozkopávali vozovku, zrejme v snahe vytvoriť prekážky pre žoldniersky konvoj.

Počas ich presunu cez Voronežskú oblasť sa tiež vznietil sklad pohonných hmôt v regionálnom hlavnom meste, ale nebolo úplne jasné, ako tento incident súvisel s prítomnosťou povstalcov.

Protiteroristický režim zrušili

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v pondelok (26. 6.) na Telegrame oznámil, že zrušil protiteroristický režim v meste. Vyhlásil ho v sobotu práve v súvislosti s postupom vagnerovcov na Moskvu. Ruský Národný protiteroristický výbor zároveň podľa agentúry Reuters uviedol, že situácia v krajine je „stabilná“.

Ruské médiá s odvolaním sa na miestne pobočky tajnej služby FSB uvádzajú, že režim protiteroristickej operácie sa končí aj vo Voronežskej a Moskovskej oblasti.

V dôsledku vyhrotenej situácie Sobjanin v sobotu vyhlásil v Moskve nepracovný deň a v nedeľu potvrdil, že toto rozhodnutie zostáva v platnosti, aj keď sa vagnerovci stiahli späť do svojich poľných táborov.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval aj redaktor Kamil Kolenič:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet