Na hlavný obsah

Tipos extraliga: Poprad ulovil veľkú rybu. Spišiaci udržali väčšinu bronzového kádra

Prinášame vám tretí článok zo série, v ktorej sa zameriavame na aktuálne dianie v extraligových kluboch.

Tipos extraliga: Poprad ulovil veľkú rybu. Spišiaci udržali väčšinu bronzového kádra
Na snímke Martin Kriška, Max Gerlach a Lukáš Vartovník Foto: TASR, koláž:RTVS

Do začiatku letných príprav na ľade ostáva približne mesiac a kádre jednotlivých celkov postupne dostávajú svoju tvár. Kým v Poprade nastalo po jednej z najhorších sezón v extraligovej histórii klubu poriadne zemetraseniu, geograficky sused zo Spiša urobil minimum zmien a do obhajoby bronzových medailí sa pustí až dvadsiatka totožných hokejistov.

V článku sme pre vás zosumarizovali doterajšie pohyby v kádri Liptovského Mikuláša, HK Poprad a HK Spišská Nová Ves Ak vás zaujímajú novinky na súpiske Slovana, Nitry a Nových Zámkov prečítajte si náš predchádzajúci článok. Rovnako tak sme zmapovali aj dianie v Trenčíne, Banskej Bystrici a Zvolene.

Liptovský Mikuláš

Hokejisti MHK 32 Liptovský Mikuláš v minulej sezóne neprekročili svoj tieň a opäť sa krčili na spodných priečkach tabuľky. Napokon obsadili konečnú jedensátu priečku po tom, čo ich od postupu do kvalifikácie o play-off delil jediný gól.

Najväčšia zmena v Liptovskom Mikuláši sa udiala koncom mája. Pôvodne stopercentne mestský hokejový klub prešiel do rúk spoločnosti R-STAV SK, na čele ktorej stojí Róbert Ľupták.

Ten po svojom príchode na sever Slovenska začal s prvými čistkami. Na pozícii hlavného trénera skončil Ernest Bokroš. Novým lodivodom sa stal Juraj Faith, ktorý v minulom ročníku viedol vypadávajúci Prešov.

Na snímke tréner MhK 32 Liptovský Mikuláš Ernest Bokroš.
Na snímke tréner Ernest Bokroš. Foto: TASR/Roman Hanc

Z hráčskeho kádra zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené žiadne meno. Ľupták ešte v máji avizoval, že by malo prísť k dohode s odchovancom, útočníkom Jakubom Sukeľom.

Isté však je, že na Liptove už nebude pokračovať poľský center Kamil Walega, ktorý sa sťahuje do Třinca. Do Banskej Bystrice si to namieril útočník Andreas Štrauch i obranca Branislav Pavúk. V drese Dukly Trenčín uvidíme obrancov Tomáša Bokroša a Mareka Hudeca.

Otázne je aj zotrvanie dlhoročnej opory a kapitána tímu Martina Krišku, ktorý sa po prevode klubu vyjadril, že aj napriek platnej zmluve, pod novým majiteľom hrať nebude. Zmluvu na ďalší rok má podpísanú aj brankár Michal Valent, ktorý taktiež vyjadril negatívny postoj k osobe Ľuptáka.

Samotného Róberta Ľuptáka sme s cieľom potvrdenia a získania nových informácii oslovili, k aktuálnemu dianiu v Mikuláši sa však zatiaľ nechcel vyjadriť. Aký oficiálny názov bude niesť jeho nový klub taktiež neprezradil, pretože ešte stále prebiehajú rokovania so sponzormi.

HK Poprad

HK Poprad v uplynulej sezóne nepostúpil do štvrťfinálových bojov a po jednoznačnej porážke s Nitrou v kvalifikácii o play-off (0:3) obsadil konečnú deviatu priečku. Horšie umiestnenie dosiahli Podtatranci len v ročníku 2008/2009, kedy museli v baráži proti Piešťanom zachraňovať extraligovú príslušnosť.

Nespokojnosť s nadobudnutými výsledkami tak viedla k očakávaným zmenám.

Vedenie HK Poprad sa rozlúčilo s hlavným trénerom Petrom Mikulom a asistentom Františkom Štolcom. Novým koučom sa následne stal Čech Aleš Totter, pre ktorého pôjde o prvé pôsobenie na Slovensku. Päťdesiatjedenročný kormidelník naposledy viedol dva ročníky Prostějov v druhej najvyššej českej súťaži

Už bez Skokana

Klub neprejavil záujem o služby alebo sa nedohodol na predĺžení kontraktov s viacerými hráčmi. Spod Tatier odchádzajú brankár Anthony Peters, obrancovia Olli Vainio, Matic Podlipnik a Sebastian Jasečko i útočníci Miloš Bubela, Frenks Razgals, Samuel Petráš, Petr Kolouch, Rastislav Špirko a Nick Jermain. Na ukončení spolupráce sa s funkcionármi po troch sezónach dohodol aj útočník Dávid Skokan.

Dávid Skokan
Útočník Dávid Skokan už ďalšie štarty za Poprad nepridá. Foto: TASR

Nové angažmány si už stihli nájsť Vainio, Jasečko a Petráš. Prvý menovaný mieri do druhej najvyššej švédskej súťaže do tímu Södertälje SK, Jasečko bude v kariére pokračovať v Michalovciach. Petráš sa po dvoch rokoch vracia do materského Slovana.

Naopak, vo farbách deviateho celku z minulej sezóny uvidíme aj naďalej kapitána Patrika Svitanu i najproduktívnejšieho útočníka Tomáša Záborského.

Dres s kamzíkom na hrudi budú opäť obliekať aj obrancovia Boris Brincko, Ben Betker, Jakub Meliško, Oldrich Kotvan, Adam Drgoň, Daniel Brejčák a útočníci Samuel Mlynarovič, Peter Kundrik, Matej Paločko a Andrej Kukuča.

Pôsobisko najlepšieho strelca odtajnené

Nech už sú výsledky popradských hokejistov akokoľvek premenlivé, marketing a komunikácia kamzíkov sa ustálene držia na najvyššej úrovni. Inak tomu nebolo ani v prípade predstavenia prvej posily, ktorou sa stal Američan Max Gerlach. Ten prichádza pod Tatry zo zostupujúceho Prešova ako najlepší extraligový strelec uplynulého ročníka.

Gerlach sa v popradskej šatni stretne aj s krajanom, 27-ročným útočníkom Brentom Beaudoinom, pre ktorého ide o prvú európsku zastávku v kariére. Predtým pôsobil v nižších zámorských súťažiach a v univerzitnej lige NCCA. Podľa slov riaditeľa HK Poprad Ľudovíta Jurinyiho by mal obsadiť pozíciu druhého centra.

Štvorlístok zámorských nováčikov doplnili dvaja Kanaďania, center Tyler Coulter a bek Garrett McFadden. Starší, 26-ročný Coulter naposledy hrával v Innsbrucku v ICEHL. O rok mladší McFadden si vyskúša angažmán na starom kontinente po prvý raz. V minulej sezóne nastupoval v ECHL za tím Reading Royals.

Zo slovenských hráčov uvidíme na striedačke Popradu útočníkov Jakuba Urbánka a Dominika Jendeka, ktorí prichádzajú z Banskej Bystrice. Po dvoch sezónach sa domov zo Slovana vracia 19-ročný útočník Alex Šotek, premiérové štarty za materský klub v najvyššej slovenskej súťaží si pripíše 22-ročný obranca Oliver Turan, ktorý pred tým pôsobil v Prešove a Detve.

Najčerstvejšou posilou mužstva spod Tatier sa stal americký kanonier Ryan Dmowski, ktorý pobudol počas svojej profesionálnej kariéry najmä v zámorských súťažiach.

Do vicemajastrovského celku spred dvoch sezón prichádza ako najproduktívnejší hráč tímu Idaho Steelheads (ECHL). Dmowski je šiestym zahraničným mužom na súpiske Popradu.

HK Spišská Nová Ves

Nielen fanúšikovia rysov zažili v uplynulom ročníku momenty, na ktoré si metropola Spiša dovtedy nepamätala. Zverenci hlavného trénera Vlastimila Wojnara najskôr vyradili po sedemzápasovej štvrťfinálovej dráme Banskú Bystricu, ďaleko nemali ani od triumfu v sérii so Zvolenom.

Po ďalšom, tentokrát neúspešnom, sedemzápasovom boji napokon Spišiakom zavesili na krk medaily s bronzovou hodnotou. Pre klub spred brán Slovenského raja išlo o najväčší úspech v doterajšej histórii klubu.

Pod zisk tretieho najcennejšieho kovu sa výraznou mierou pričinil aj už spomínaný hlavný kouč Wojnar, ktorého uvidíme na rovnakej trénerskej lavičke aj v ročníku 2023/2024. Štyridsaťpäťročný Čech bude veliť kádru, ktorý doteraz prešiel len minimálnou obmenou.

Vlastimil Wojnar rozdáva pokyny na lavičke Spišiakov.
Tréner Vlastimil Wojnar rozdáva pokyny počas šiesteho semifinálového duelu proti Zvolenu. Foto: TASR

Z hráčov, ktorí priložili ruku k zisku historického bronzu, sa vedenie klubu rozhodlo neponúknuť predĺženie spolupráce obrancom Petrovi Ordzovenskému a Eliasovi Ulanderovi, ako aj útočníkom  Martinovi Bellušovi, Nolanovi LaPortemu a Haydenovi Verbeekovi. 

Na Spiši nebude pokračovať ani strelec rozhodujúceho gólu do siete Bystrice, útočník Martin Réway, s ktorým sa funkcionári rysov nedohodli na podmienkach spolupráce. S piatym mužstvom základnej časti sa lúči aj najlepší strelec, Kanaďan Kale Kerbashian. Nové pôsobiská spomenutých hráčov zatiaľ nie sú známe.

Ostáva až 20 hráčov

Naopak, na východe krajiny budú pokračovať obrancovia Nerijus Ališauskas, Adam Žiak a Juraj Valach. V ofenzívnych radoch začne svoj trinásty ročník na Spiši Lukáš Vartovník, pokračovať bude aj Róbert Džugan a Dalibor Bortňák.

Počas uplynulej sezóny potvrdil klub zotrvanie obrancov Šimona Grocha a Jérémyho Beaudryho.

Dlhodobé kontrakty podpísali ešte počas ročníka 2021/2022 brankári Marcel Melicherčík a Filip Surák, beci Dávid Romaňák a Ľubomír Malina, a rovnako tak aj útočníci Juraj Majdan, Lukáš Hamráček, Matej Giľák a Branislav Rapáč.

S dvojročnou zmluvou súhlasil po svojom príchode počas minulého leta krídelník Michael Vandas. Po prestupe z Nitry v decembri 2022 sa na dva roky upísal aj Oleksii Myklukha.

Podľa oficiálnej facebookovej stránky klubu by mali vo farbách bronzového medailistu pokračovať aj útočníci Ivan Novák a Martin Šuty.

Aj s ukrajinským kapitánom

Z nových tvári bude v defenzíve tvrdiť muziku 25-ročný Igor Merezhko. Kapitán ukrajinskej reprezentácie sa na Spiš sťahuje z dánskej najvyššej súťaže z tímu Odense Bulldogs. V jeho farbách sa stal s 36 bodmi najproduktívnejším obrancom mužstva.  

S titulom najproduktívnejšieho hráča svojho už bývalého mužstva prichádza aj ďalšia posila, konkrétne útočník Olivier Archambault. Rodák z krajiny javorových listov naposledy figuroval v kádri HC Pustertal, pôsobiaceho v nadnárodnej ICEHL.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport