Na hlavný obsah

Polícia bez obvinení prepustila všetkých vysokopostavených úradníkov zadržaných v rámci akcie Tajomník

Medzi nimi bol aj šéf PPA Jozef Kiss.

Polícia bez obvinení prepustila všetkých vysokopostavených úradníkov zadržaných v rámci akcie Tajomník
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Polícia zatiaľ v prípade Tajomník, ktorý sa týka podozrení zo zneužívania eurofondov a financií zo štátneho rozpočtu, nikoho neobvinila. Naďalej pokračujú procesné úkony. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„V prípade doposiaľ nebolo vznesené obvinenie, naďalej však pokračujú potrebné procesné úkony. Preto v tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne podrobnejšie informácie,“ priblížila hovorkyňa.

Podľa informácií Denníka E, ktorému to potvrdili viaceré nezávislé zdroje z prostredia vyšetrovania a rezortu pôdohospodárstva, už polícia všetkých piatich zadržaných vrátane riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozefa Kissa.

Medzi zadržanými boli aj bývalý poradca exministra Samuela Vlčana Martin Ondráš a šéfka služobného úradu ministerstva Zuzana Nouzovská. Ale aj Vincent Danko, ktorý na ministerstve zastrešoval komunikáciu s PPA, a Peter Majtán – neúspešný kandidát na poslanca za hnutie OĽANO a poradca expremiéra Eduarda Hegera.

Ministerstvo pôdohospodárstva v písomnom vyhlásení zdôraznilo, že odmieta politikárčenie a manipulatívnu medializáciu včerajšieho zásahu. Rezort zároveň vyzval ministra vnútra Ivana Šimka, aby rozsah a opodstatnenosť zásahu preveril.

V rámci akcie s krycím názvom Tajomník Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala vo štvrtok (22. 6.) viacero osôb. Kauza súvisí s podozreniami zo zneužívania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu v dispozícii ministerstva pôdohospodárstva.

Vykonali tri domové prehliadky u podozrivých osôb a päť prehliadok iných priestorov, vrátane obchodnej spoločnosti. V rámci akcie NAKA vo štvrtok zasahovala okrem Bratislavy aj v Senci a Hornom Mýte (okres Dunajská Streda). Ministerstvo a PPA deklarovali, že orgánom činným v trestnom konaní poskytujú plnú súčinnosť.

Kauze tajomník sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko