Na hlavný obsah

Poslanci schválili mimoriadne navýšenie penzií, Sociálna poisťovňa ich však nemá z čoho vyplácať

Od vlády žiada finančnú injekciu.

Poslanci schválili mimoriadne navýšenie penzií, Sociálna poisťovňa ich však nemá z čoho vyplácať
Logo Sociálnej poisťovne. Foto: RTVS

Štátu dochádzajú peniaze na dôchodky. Poslanci na minulej schôdzi schválili mimoriadne navýšenie, ale rozpočet s týmito výdavkami nepočítal. Sociálna poisťovňa preto nemá z čoho vyššie penzie vyplácať. Od vlády žiada finančnú injekciu. Tento rok už druhýkrát.

Hoci platy v priemere rastú a teda štát vyberie aj viac odvodov, v Sociálnej poisťovni peniaze chýbajú. Od vlády žiada dofinancovanie vo výške zhruba 100 miliónov eur.

„Už tento rok, síce bol schválený rozpočet s tým, že nebude transfer, už sme museli požiadať dvakrát o transfer. Teraz sme požadovali zhruba 100 miliónov eur, lebo máme výpadok v cash-flow,“ uviedol generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko.

Téme sa venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Peniaze sa presunú z rezerv štátu

Peniaze by vláda mala presunúť z rezerv, ktoré si štát vytvoril na pomoc s drahými energiami, navrhujú poslanci.

„Buď bude škrtať alebo nájde zdroje v rámci schváleného rozpočtu. Čo by nemuselo byť úplne nemožné, lebo je tam nejaká rezerva na energie a na pandémiu, ktorá sme ešte nevyčerpali,“ vysvetlil poslanec Národnej rady SR Peter Cmorej (SaS).

„Aby na to použil napríklad 3,5 miliardovú rezervu na energetické pomoci, ktorá sa nečerpá tak rýchlo, ako sa má čerpať. Respektíve, aby spomalil výdavky, ktoré smerujú niekde z projektov, ktoré sa ani nedokážu dokončiť. Riešenie je veľmi jednoduché, treba Sociálnej poisťovni poslať 100 miliónov eur,“ povedal Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Ministerstvo financií v stanovisku uviedlo, že o potrebe dofinancovania Sociálnej poisťovne komunikuje s rezortom sociálnych vecí. Zároveň dodalo, že Sociálna poisťovňa bude mať dostatok finančných prostriedkov na to, aby bola zachovaná jej platobná schopnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika