Na hlavný obsah

Pred cestou do zahraničia si treba skontrolovať platnosť dokladov, upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí

Praktické je mať so sebou kópiu cestovného pasu.

Pred cestou do zahraničia si treba skontrolovať platnosť dokladov, upozorňuje ministerstvo zahraničných vecí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred cestou do zahraničia si treba skontrolovať platnosť dokladov. V prípade leteckých spoločností treba skontrolovať aj ich špecifické podmienky. Odporúča to riaditeľ konzulárneho odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Igor Pokojný.

Každoročne sa podľa neho stretávajú so žiadosťami v súvislosti s neplatným či zabudnutým pasom. „Veľmi praktické je mať so sebou kópiu cestovného pasu, či už v papierovej forme, alebo digitálnej,“ uviedol Pokojný. V prípade krádeže či straty je podľa jeho slov na ambasáde ľahšie dokazovanie totožnosti alebo získanie náhradného dokladu pre návrat na Slovensko.

„Keď cestuje maloleté dieťa do zahraničia bez sprievodu rodičov, takisto odporúčame mať vyplnený formulár alebo splnomocnenie rodičov,“ odporučil Pokojný. Priblížil, že treba poznať aj špecifiká krajiny, do ktorej sa cestuje, ako napríklad obliekanie či pitie alkoholu. Počas dovolenky Pokojný odporúča turistom dodržiavať zákony a zvyklosti krajiny, kde sa nachádzajú.

Pred cestou tiež odporúča mať uzavreté aj cestovné poistenie. Zároveň je dobré mať vyplnený aj registračný formulár, aby sa pri krízových situáciách vedelo, kde sa ľudia nachádzajú. Podotkol, že nápomocná vie byť aj uvítacia správa pri prekročení hraníc. „Máte tam telefónne čísla, na ktoré môžete volať. Upozorňujem, že sú to pohotovostné čísla,“ spresnil. Podrobné informácie ľudia nájdu na webovej stránke rezortu zahraničia alebo v aplikácii Svetobežka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko