Na hlavný obsah

Predchádzajúca sezóna zo mňa urobila lepšieho človeka, vraví útočník Samuel Buček

Verí, že ešte dostane šancu zahrať si v kvalitnejších ligách.

Predchádzajúca sezóna zo mňa urobila lepšieho človeka, vraví útočník Samuel Buček
Foto: TASR - Martin Palkovič

Prestupová bomba leta. Tri výstižné slová, ktorými vedenie HK Nitra označilo na svojich sociálnych sieťach uzavretie dvojročnej dohody s odchovancom Samuelom Bučekom. „Rozhodol som sa, že chcem ostať doma pri rodine, čo bolo pri výbere nového klubu najdôležitejšie,“ priblížila dôvody svojho comebacku staronová posila corgoňov, ktorá sa pod Zobor vracia po ročnej odmlke.

Do svojho materského klubu prichádza po ročníku plnom zvratov. Počas neho stihol Buček podpísať aj rozviazať kontrakt s účastníkom nadnárodnej KHL Neftechimik Nižnekamsk i vybojovať český extraligový titul s Třincom. Ako sám priznáva, práve tieto skúsenosti mu dali do života najviac a spravili z neho lepšiu osobnosť, a to nielen na ľade.

Stále len 24-ročný útočník sa tak vracia do známeho prostredia, v ktorom aj počas predchádzajúcich angažmánov dokázal vždy naplno preukázať svoje kvality. „V Nitre veria v moje kvality a dávajú mi dostatočný priestor na ľade,“ vysvetlil svoje doterajšie zdary v nitrianskom drese v rozhovore pre spravodajský portál RTVS Samuel Buček.   

V Třinci nemal nič zadarmo

Aká bola vaša predchádzajúca sezóna, ktorú ste zakončili ziskom českého majstrovského titulu s Třincom?  

Povedal by som, že to bola sezóna plná skokov. Počas nej som sa naučil veľa dobrých vecí aj mimo ľadu. Vyformoval som sa v lepšieho človeka a osobnosť. Na ľade som sa zas naučil vyťažiť z minima maximum, keďže v Třinci boli veľké tlaky a musel som ísť do všetkého na sto percent. Nič som tam nemal dané zadarmo. S uplynulým ročníkom môžem byť dosť spokojný, ale stále je predo mnou veľa práce, aby som dosiahol to, čo chcem.

Aké boli majstrovské oslavy?

Oslavy boli dosť bujaré, s chlapcami som si ich užil. Druhú časť osláv s fanúšikmi som už neabsolvoval, pretože som mal na ten termín naplánovanú svadbu.

V Třinci ste väčšinou nastupovali v štvrtej formácii. Aké náročné bolo pre vás zvyknúť si, že nedostávate na ľade taký priestor, ako predtým v Nitre?

Už keď som prichádzal do Třinca, tak som viac-menej vedel, do čoho idem. Najskôr som sa s tým, samozrejme, vyrovnával ťažko, pretože som bol zvyknutý na iný ice-time a iné využívanie od trénerov. Potom som ale prijal to, čo som mal, a to čo odo mňa tréneri chceli som sa snažil plniť do bodky. Myslím si, že sa mi to z veľkej časti aj podarilo. Bolo to troška iné, ale adaptoval som sa a potom to už nebol žiaden veľký problém.

Vraveli ste, že vás táto sezóna naučila veľa vecí. Narážate aj na svoje rozhodnutie odísť z AHL do KHL?

Vôbec nie. Samozrejme, každý hráč je tiež len človek a ten, kto nespraví chyby, len v podstate klame sám seba. Všetko zlé je na niečo dobré a záleží len na uhle pohľadu, ako sa na to človek pozerá. Dalo mi to veľa, naučil som sa, že život nie je len o hokeji. Je aj o iných veciach, ktoré sú dôležitejšie. Po tejto sezóne som si to plne uvedomil, čo mi pomôže aj do ďalších rokov a aj ďalšej kariéry.

Váš príchod do českej extraligy z KHL vyvolal množstvo negatívnych reakcii. Aj v kabíne ste mali spoluhráčov, ktorí otvorene kritizujú hráčov pôsobiacich v tejto lige. Bolo to v ich prístupe k vám cítiť?

Nemyslím si, že v šatni bolo niečo vyslovene cítiť. Ako som už povedal, urobil som chybu. V kabíne bola super atmosféra a nič také tam nebolo. Každý má na vec svoj pohľad a ja som s tým úplne v poriadku.

Začiatkom mája Oceláři oznámili mená hráčov, ktorí v tíme nepokračujú. Medzi nimi bolo aj to vaše. Od koho prišiel prvý impulz na ukončenie spolupráce?

Impulz išiel odo mňa. Aj keď som mal platnú zmluvu ešte na jeden rok, tak som sa s vedením dohodol na ukončení, pretože som sa chcel z rodinných dôvodov vrátiť do Nitry. S generálnym manažérom Třinca som absolvoval viacero rozhovorov a som rád, že mi vyhoveli, za čo im ďakujem.

Stavjaňa je férový chlap

Kedy ste sa s vedením Nitry začali rozprávať o možnom návrate? Bolo to ešte počas prebiehajúceho ročníka?  

S Nitrou som začal komunikovať až po skončení ročníka. Pred tým som bol v kontakte len so spoluhráčmi, s ktorými som odohral predchádzajúce sezóny. Až neskôr, keď sa dozvedeli, že sa chcem z rodinných dôvodov vrátiť, sme sa dali do reči a našli spoločnú cestu.

Predpokladám, že v hre boli aj iní záujemcovia o vaše služby.

Samozrejme, mal som aj ponuky z českej extraligy i iných líg. Ja som sa ale rozhodol, že chcem ostať doma pri rodine, čo bolo pri výbere nového klubu najdôležitejšie. Myslím si, že keď sa situácia v rodine vyrieši a v Nitre spravím opäť dobrú sezónu, tak môžem ísť opäť do sveta. Dúfam, že sa mi to ešte podarí. Ako som už povedal, všetko sa deje pre niečo a asi som sa mal ešte raz vrátiť domov do Nitry.

Samuel Buček a Michal Sersen
Zľava: Samuel Buček z HK Nitra a Michal Sersen z HC Slovan Bratislava po skončení finálovej série. Foto: SITA

Na internete sa objavili aj špekulácie, že by ste mali zamieriť do HC Košice. Boli ste s vedením čerstvého extraligového majstra v kontakte?

S HC Košice som prvýkrát a naposledy komunikoval pred štyrmi rokmi, ešte v časoch, keď tam bol manažér pán Ján Šťastný. Ten tam už teraz nie je a k žiadnemu kontaktu nedošlo. Tieto reči bola úplná „kačica“.

Tréner Antonín Stavjaňa vám dal už ako šestnásťročnému príležitosť v A-tíme Nitry. Aj teraz, po takmer ôsmich rokoch, budete opäť pôsobiť pod jeho vedením. Aký s ním máte vzťah?

Vzťah medzi nami je na vysokej úrovni. Samozrejme, občas ako každý tréner či hráč, má aj on svoje muchy, ale inak je to férový chlap. Keď plníte to, čo od vás vyžaduje a chce, tak vás podrží, aj keď sa vám nedarí. Dôležité je, že on sa hokeju fakt rozumie a vidí aj tie detaily, ktoré nevidí každý tréner či hokejový odborník. To ho robí takým dobrým a úspešným trénerom, akým je.

V Nitre mu veria

Z Nitry ste pred rokom odišli s titulom najproduktívnejšieho hráča ročníka. Dokázali ste streliť až 54 gólov. Ste pripravený, že nielen fanúšikovia od vás budú mať veľké očakávania?

Každý hráč by sa mal vedieť s tlakom vyrovnať. Vždy sú a budú nejaké očakávania, nielen odo mňa, ale aj ostatných hráčov. Opäť som o rok starší a aj skúsenejší a za tých pár rokov v profesionálnom hokeji viem, že všetko bude závisieť od toho, ako sa bude dariť mužstvu.

Keď sa bude dariť celému tímu a budeme vyhrávať, tak to pôjde aj mne. Neželám si nič iné, len aby sme vyhrávali, v kabíne bola výborná partia a nálada a potom to pôjde o ruky.

V sezóne 2018/2019 ste odišli z Nitry do Fínska, kde ste odohrali len 5 duelov, a tak ste vrátili naspäť. Následne ste po roku odišli do HC Slovan Bratislava a po sezóne opäť nasledoval návrat do materského klubu. V oboch prípadoch sa vám pod Zoborom darilo. Čím to je, že vám nitrianske prostredie takto vyhovuje?

V Nitre mi veria a dávajú mi dostatočný priestor na ľade. Veria v moje kvality, čo sa v iných kluboch nestávalo a od trénera som nedostal až takú dôveru. V Slovane som dôveru dostal, ale tam som bol celý ročník zranený a musel som absolvovať dve operácie, čo ma značne limitovalo. V Nitre taktiež vedia, že aj keď mi nevyjde zopár duelov, tak im to v ďalších stretnutiach, v ktorých dostanem šancu, vrátim.

S číslom 25 hral v uplynulej sezóne František Gajdoš. Ako vyriešite túto situáciu?

Ja si to číslo od neho preberiem. Samozrejme, pozvem ho za to na nejaký obed alebo večeru, ale to číslo, ak to mám povedať tak sebecky,  je moje. Som od neho starší a takáto je jednoducho hierarchia.

Samuel Buček
Samuel Buček bude v Nitre opäť nastupovať s číslom 25.Foto: SITA

Už ho čaká len tvrdá práca

Sledovali ste pôsobenie Nitry v extralige aj počas uplynulej sezóny?

Videl som pár zápasov. Zo začiatku im to veľmi nešlo, ale potom sa v polovičke zdvihli a koniec základnej časti už mali výborný. Po tom, čo sa na lavičku vrátil tréner Stavjaňa, tak vyhrali 18 z 20 zápasov za sebou a mali najlepšiu formu. Dúfam, že podobne to nebude v nasledujúcej sezóne. Chceme ju začať lepšie, pretože vstup je veľmi dôležitý.

Čo hovoríte na doterajšie zámorské pôsobenie Šimona Nemca, ktorý bol v Nitre vašim spoluhráčom?

So Šimonom som si počas sezóny písal. Hovoril, že je to pre neho trocha zmena, najmä kanadské ihrisko a ich herný štýl. Videl som, že sa mu darilo, čo je super. Všetko má ešte len pred sebou a má to výborne našliapnuté, takže pevne verím, že mu vydrží zdravie, bude sa mu dariť a potvrdí, prečo bol dvojkou draftu. Kvality na to má, tak dúfam, že ich naplno ukáže a bude prínosom.

Samuel Buček
Samuel Buček a Šimon Nemec sa radujú z gólu Nitry.

Ako budú vyzerať vaše nasledujúce týždne s prihliadnutím na letnú prípravu?

Letnú prípravu som už začal, práve som ukončil druhý týždeň. Teraz mám pred sebou ešte ďalších deväť. S manželkou už nepôjdeme nikam na dovolenku, tu sme absolvovali ešte skôr ako svadobnú cestu. Všetky veci spojené s oddychom mám za sebou. Teraz sa už budem sústrediť len na to, aby som sa, čo najlepšie pripravil na novú sezónu.

 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport