Na hlavný obsah

Pri Banskej Štiavnici spôsobila lesná zver vyše polmiliónové škody. Zničila mladý lesný porast

Problémy nastávajú v poľných revíroch.

Pri Banskej Štiavnici spôsobila lesná zver vyše polmiliónové škody. Zničila mladý lesný porast
Zničený lesný porast. Foto: RTVS

V obci Antol pri Banskej Štiavnici zničila zver väčšinu mladých lesných porastov. V predchádzajúcich rokoch lesníci vyčíslili škody na viac ako pol milióna eur. To je zhruba tretina celkových škôd, ktoré spôsobila zver v štátnych lesoch.

Lesná správa Antol sa stará takmer o 10-tisíc hektárov lesa. Vysoká zver im zničila mladé stromy na väčšine územia. Lesníci alarmujú, že premnoženú zver treba redukovať. Posledné vyčíslené škody od júla 2021 do júla 2022 sa v tejto lesnej správe vyšplhali na 600-tisíc eur. Na Slovensku pritom štátne lesy vyčíslili celkovo škody na milión 800-tisíc eur.

„Táto škoda jednoznačne ide na vrub zvýšeným stavom vysokej raticovej zveri,“ uviedol Ján Marhefka, generálny riaditeľ Lesov SR.

Škodám v lesoch pri Banskej Štiavnici sa v reportáži venoval redaktor RTVS Marek Pivoluska:

V tomto poraste sú už takmer všetky stromy natrvalo poškodené zverou. Znehodnotené drevo sa bude môcť využiť iba ako palivové respektíve energetické.

„Tu bolo poškodenie zverou a následne vieme, že buk podlieha rýchlo hubovým ochoreniam, ten buk potom následne buď prívalom snehu, alebo väčšieho vetra bol zlomený, a takto to dopadne v celom poraste,“ opísal Albert Macko, vedúci Lesnej správy Antol.

Problém v poľovných revíroch

Priamo v teréne skontrolovali situáciu aj poslanci z Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Problémy nastávajú najmä v poľovných revíroch, v ktorých nepoľujú vlastníci pozemkov.

„Veľa poľovných revírov, ktoré štátne lesy priamo nemajú pod svojou kontrolou nedodržiava ten odstrel, alebo je ich tam málo, fyzicky to nedokážu, môžu sa lesy potom snažiť koľko chcú,“ skonštatoval Miroslav Suja, Poslanec národnej rady a podpredseda Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie poverený prieskumom.

„Tu je len jedna možnosť, nepozerať sa na tabuľkové počty, a stále podľa toho hovoriť, že teda my poľujeme zhruba koľko treba, ale treba sa pozerať na škody spôsobené zverou a od nich odvodiť algoritmus, že musí sa poľovať dovtedy a také množstvo zveri, kým tieto škody nebudú únosné,“ podotkol poslanec Ján Mičovský.

Poľovníci tvrdia, že poľujú stále viac, zveri ale vzhľadom na veľkoplošné poľnohospodárstvo a výborné podmienky pre život, pribúda.

„Každý poľovnícky hospodár plánuje plán, ktorý by sa mal v danej sezóne odloviť. Ak v danom regióne vznikajú nadmerné škody, štátna správa by mala zasiahnuť do plánovania. A ak niektoré poľovnícke subjekty dlhodobo neplnia plán lovu, tak takisto by mala zakročiť štátna správa,“ dodal hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Problémy so škodami zveri v lesoch majú okrem Antola aj lesné správy na juhozápade Slovenska a tiež v niektorých ďalších južných oblastiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny