Na hlavný obsah

Prigožin tvrdí, že obsadil veliteľstvo ruskej armády v Rostove nad Donom

Jeho žoldnieri mali získať kontrolu aj nad letiskom.

Prigožin tvrdí, že obsadil veliteľstvo ruskej armády v Rostove nad Donom
Na snímke z videa zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin na bližšie nešpecifikovanom mieste na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu (24. 6.) ráno vyhlásil, že so svojimi bojovníkmi obsadil veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom a získal kontrolu nad všetkými miestnymi vojenskými objektami, vrátane letiska. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

„Sme na (okresnom) veliteľstve, je 7.30 ráno,“ uviedol Prigožin vo videu na Telegrame. „Vojenské objekty v Rostove, vrátane letiska, máme pod kontrolou,“ dodal.

Prigožin predtým vyhlásil, že jeho 25-tisícová armáda je „pripravená zomrieť“ pri pokuse o zvrhnutie ruského ministra obrany Serjega Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

„Všetci z nás sú pripravení zomrieť. Všetci, 25-tisíc a potom ďalších 25-tisíc,“ vyhlásil Prigožin v novej zvukovej nahrávke. „Umierame za ruský ľud.“

V Moskve posilnili bezpečnostné opatrenia

Jeho kroky verejne podporil prominentný nepriateľ Kremľa a kedysi najbohatší Rus Michail Chodorkovskij. Ten vyzval Rusov, aby Prigožina podporili v pokuse zvrhnúť velenie ruskej armády.

„Teraz je nutné pomôcť a potom neskôr, ak to bude nutné, bojovať aj proti nemu,“ napísal Chodorkovskij o Prigožinovi na sociálnej sieti.

Podľa bývalého ropného magnáta je potrebné podporiť „aj diabla“, pokiaľ sa rozhodne zaútočiť na Kremeľ. „A áno, toto je len začiatok,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet